SKŁADNIKI:
- ok. 200 g makaronu penne
- jeden niewielki brokuł
- 125 g sera gorgonzola
- ząbek czosnku
- oliwa z oliwek
- 2-3 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany
- sól, pieprz
- parmezan do podania
Makaron ugotować al dente i odcedzić na sitku (nie przelewać! ZASADA JEST PROSTA: makaron do sałatek lub ewentualnie zup należy przelać na sitku zimną wodą, wówczas nie będzie kleisty i nie zrobi się jedną wielką bryłką ani w zupie ani w sałatce, natomiast makaron gotowany do sosu nie powinien być przelewany wodą, ponieważ pozostała skrobia na makaronie sprawi, że makaron będzie bardziej kleisty i lepiej oblepi się sosem). Od brokuła odkroić grubą łodygę i podzielić go na mniejsze różyczki. Zagotować wodę w garnku, osolić i na wrzątek wrzucić różyczki brokuła na 3-4 minuty. Odcedzić.
Na patelnię, najlepiej w woku, wlać dwie łyżki oliwy i dodać przeciśnięty czosnek. Delikatnie przesmażyć, ale nie zrumienić, bo czosnek stanie się gorzki i popsuje smak potrawy. Dlatego najlepiej czosnek połączyć z zimną oliwą i stopniowo podgrzewać.
Na patelnię wlać 2-3 łyżki śmietany (w zależności od tego czy lubicie więcej lub mniej sosu) i wkruszyć ser gorgonzola. Wymieszać dokładnie i podgrzewać na średnim ogniu, aż ser się rozpuści i dokładnie połączy ze śmietaną.
Do sosu dodać brokuły i dokładnie wymieszać, aż wszystkie składniki się połączą. Podgrzać 1-2 minuty. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Do sosu dodać makaron i dokładnie połączyć. Gotowy makaron przełożyć na talerze i posypać parmezanem.
uwielbiam makarony! a wersja z serem i brokułami to jedna z moich ulubionych :)
OdpowiedzUsuńnawet jadłam kilka dni temu! :D tylko, że z camembertem i jeszcze dodałam orzechy, polecam :))
Bardzi lubię takie makarony :)
OdpowiedzUsuńzdecydowanie moje smaki ;)
OdpowiedzUsuńuwielbiam penne. to takie moje małe uzależnienie :D
OdpowiedzUsuńSmakowity obiad!
OdpowiedzUsuńDoskonale!
OdpowiedzUsuńuwielbiam!
OdpowiedzUsuńsuper!!
OdpowiedzUsuńa co z gałką muszkatowłową? dobrze się będzie komponować z niebieskim śmierdziuszkiem?:))
OdpowiedzUsuńMyślę, że tak ;)
UsuńDzisiaj taki u mnie obiad. Uwielbiam brokuły i gorgonzole . Szybkie danie i bardzo smaczne.
OdpowiedzUsuńOooo to wszystkiego smacznego! ;)
UsuńLepsze ze szpinakiem
OdpowiedzUsuńPróbowałam ze szpinakiem i chyba wolę to. Mój partner odwrotnie, więc jest 1:1. Dziękuję za przepis. Kolejne do sprawdzenia.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam.Ola.
Właśnie robię i trafiłem na ten przepis, dzięki :)
OdpowiedzUsuń