Banoffee pie to typowy amerykański deser, niesamowicie słodki, jeśli nie najsłodszy! :) W wersji oryginalnej wierzch udekorowany jest bitą śmietaną i nie ma na nim czekoladowych wiórek. Moim zdaniem wersja mniej słodka jest lepsza, ale w ostatnim czasie zrobiłam obydwie i każda się sprawdziła! W zależności od tego, czy wolicie desery mega słodkie czy trochę mniej, dodajcie bitą śmietanę lub z niej zrezygnujcie. W obydwu wersjach zostawcie jednak wiórki- moim zdaniem nic nie podkreśla lepiej smaku bananów i toffi niż właśnie ona ;)
ps. Pamiętacie o prezentach?? ---> tutaj!
SKŁADNIKI:
- 225 g herbatników typu digestive
- 80 g masła
- puszka masy krówkowej (380g)
- 2-3 banany
- pół tabliczki gorzkiej czekolady (startej)
Herbatniki zmielić za pomocą robota kuchennego lub przełożyć do woreczka i utłuc na okruszki tłuczkiem do mięsa. Masło rozpuścić, dodać do rozkruszonych herbatników i wymieszać (wyjdzie coś w rodzaju mokrego piasku). Rozkruszone ciasta przesypać na dno formy do tarty i docisnąć równomiernie na całym spodzie. Wstawić do lodówki. Masę krówkową przełożyć do rondelka i podgrzewać na średnim ogniu, aż stanie się bardziej płynna- ok. 5 minut (dzięki temu będzie ją łatwiej rozprowadzać). Banany obrać i pokroić na plasterki o grubości około 0,5 cm. Podgrzaną (ale nie gorącą!) masę przełożyć równomiernie na spód z herbatników i rozsmarować. Na wierzchu ułożyć banany.* Wstawić do lodówki na przynajmniej 2 godziny. Przed podaniem posypać obficie czekoladą.
*jeśli decydujecie się na wersję z bitą śmietaną- wówczas 200 g śmietany kremówki (36%) ubić na sztywno z dodatkiem 1 płaskiej łyżki cukru pudru i rozsmarować na bananach. Wstawić do lodówki na przynajmniej 2 godziny i posypać wiórkami czekolady przed podaniem.
Smacznego!
Uwielbiam tę tartę ;d
OdpowiedzUsuńNiebo w gębie! :D
OdpowiedzUsuńbez bitej śmietany to bym spróbowała :)
OdpowiedzUsuńJa też wolę wersję bez śmietany ;)
Usuńświetnie wygląda, bardzo apetycznie:)
OdpowiedzUsuńKroi się je niestety ciężko, ale w smaku jest rewelacyjne!
UsuńNie robiłam tego ciacha, ale wygląda na przepyszne! :)
OdpowiedzUsuńKoniecznie musisz nadrobić ;)
UsuńSmakowicie!
OdpowiedzUsuńna jaką to tortownicę? :)
OdpowiedzUsuńmoja miała średnicę 24 cm ;)
UsuńKocham je!<3
OdpowiedzUsuńJa już też ;)
UsuńPróbowałam tej tarty! Jest przepyszna, spróbuję ją zrobić sama w domu :)
OdpowiedzUsuńNa pewno Ci wyjdzie ;) ;* Ściskam!
UsuńJak zwykle rewelacyjny przepis!
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję ;))
UsuńZastąpienie mega słodkiej śmietany wiórkami czekolady jest genialne. Muszę spróbować :):*
OdpowiedzUsuńmusi być pyszny ;D
OdpowiedzUsuńfajny prosty przepis ! Musze go sprobowac
OdpowiedzUsuńpysznie wygląda! twoja wersja brzmi super
OdpowiedzUsuńnie no, jakie apetyczne ciacho :)
OdpowiedzUsuńIt's appropriate time to make some plans for the future and it's time
OdpowiedzUsuńto be happy. I have read this post and if I could I want to suggest you some interesting things or tips.
Perhaps you could write next articles referring
to this article. I wish to read even more things about it!
Here is my homepage :: free minecraft