siła smaku

Banoffee pie z czekoladą

23
Banoffee pie to typowy amerykański deser, niesamowicie słodki, jeśli nie najsłodszy! :) W wersji oryginalnej wierzch udekorowany jest bitą śmietaną i nie ma na nim czekoladowych wiórek. Moim zdaniem wersja mniej słodka jest lepsza, ale w ostatnim czasie zrobiłam obydwie i każda się sprawdziła! W zależności od tego, czy wolicie desery mega słodkie czy trochę mniej, dodajcie bitą śmietanę lub z niej zrezygnujcie. W obydwu wersjach zostawcie jednak wiórki- moim zdaniem nic nie podkreśla lepiej smaku bananów i toffi niż właśnie ona ;)

ps. Pamiętacie o prezentach?? ---> tutaj!


SKŁADNIKI:
  • 225 g herbatników typu digestive 
  • 80 g masła
  • puszka masy krówkowej (380g)
  • 2-3 banany
  • pół tabliczki gorzkiej czekolady (startej)


Herbatniki zmielić za pomocą robota kuchennego lub przełożyć do woreczka i utłuc na okruszki tłuczkiem do mięsa. Masło rozpuścić, dodać do rozkruszonych herbatników i wymieszać (wyjdzie coś w rodzaju mokrego piasku). Rozkruszone ciasta przesypać na dno formy do tarty i docisnąć równomiernie na całym spodzie. Wstawić do lodówki. Masę krówkową przełożyć do rondelka i podgrzewać na średnim ogniu, aż stanie się bardziej płynna- ok. 5 minut (dzięki temu będzie ją łatwiej rozprowadzać). Banany obrać i pokroić na plasterki o grubości około 0,5 cm. Podgrzaną (ale nie gorącą!) masę przełożyć równomiernie na spód z herbatników i rozsmarować. Na wierzchu ułożyć banany.* Wstawić do lodówki na przynajmniej 2 godziny. Przed podaniem posypać obficie czekoladą.

*jeśli decydujecie się na wersję z bitą śmietaną- wówczas 200 g śmietany kremówki (36%) ubić na sztywno z dodatkiem 1 płaskiej łyżki cukru pudru i rozsmarować na bananach. Wstawić do lodówki na przynajmniej 2 godziny i posypać wiórkami czekolady przed podaniem.
Smacznego!

23 komentarze: Leave Your Comments

  1. Uwielbiam tę tartę ;d

    OdpowiedzUsuń
  2. bez bitej śmietany to bym spróbowała :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też wolę wersję bez śmietany ;)

      Usuń
  3. świetnie wygląda, bardzo apetycznie:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kroi się je niestety ciężko, ale w smaku jest rewelacyjne!

      Usuń
  4. Nie robiłam tego ciacha, ale wygląda na przepyszne! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Koniecznie musisz nadrobić ;)

      Usuń
  5. Anonimowy23.1.13

    na jaką to tortownicę? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. moja miała średnicę 24 cm ;)

      Usuń
  6. Próbowałam tej tarty! Jest przepyszna, spróbuję ją zrobić sama w domu :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na pewno Ci wyjdzie ;) ;* Ściskam!

      Usuń
  7. Jak zwykle rewelacyjny przepis!

    OdpowiedzUsuń
  8. Zastąpienie mega słodkiej śmietany wiórkami czekolady jest genialne. Muszę spróbować :):*

    OdpowiedzUsuń
  9. musi być pyszny ;D

    OdpowiedzUsuń
  10. fajny prosty przepis ! Musze go sprobowac

    OdpowiedzUsuń
  11. pysznie wygląda! twoja wersja brzmi super

    OdpowiedzUsuń
  12. nie no, jakie apetyczne ciacho :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Anonimowy3.6.13

    It's appropriate time to make some plans for the future and it's time
    to be happy. I have read this post and if I could I want to suggest you some interesting things or tips.
    Perhaps you could write next articles referring
    to this article. I wish to read even more things about it!



    Here is my homepage :: free minecraft

    OdpowiedzUsuń

Drukuj

Wydrukuj Przepis

Obserwatorzy