Jak widzicie, Nowy Rok przyniósł na blogu znaczne zmiany, wyczekiwane przeze mnie od dawna. Jestem niesamowicie szczęśliwa i mam nadzieję, że będą one pomocne także dla Was! Jako że praktycznie cały nowy szablon został zrobiony przeze mnie (a informatyk ze mnie żaden), nie wszystko może działać tak jak powinno. Stąd prośba do Was: gdybyście zauważyli jakieś błędy lub chcieli zasugerować dodatkowe zmiany, będę wdzięczna za wszystkie wiadomości!
Przy okazji życzę Wam wszystkiego najsmaczniejszego na Nowy Rok, motywacji do spełniania swoich wszystkich planów i marzeń i jak najwięcej szczęścia!!
Przepis na dziś to mój ulubiony sos pomidorowy z mielonym mięsem, który przede wszystkim przygotowuję do makaronu typu spaghetti, ale będzie on równie dobrze pasował do ryżu czy kopytek. Dodatkowym plusem tego sosu jest to, że za jednym razem możecie przygotować większą porcję, a po całkowitym wystudzeniu sos poporcjować i zamrozić w plastikowych pojemnikach. Dzięki temu, kiedy na obiad nie będzie czasu i chęci, pojemnik wyciągamy z zamrażalnika i przez noc rozmrażamy w lodówce. Przepis jest naprawdę bardzo prosty i wyjdzie nawet początkującym kucharzom! Serdecznie Wam polecam!!
- 0,5 kg mięsa mielonego z szynki wieprzowej
- 1 średnia cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 puszki pomidorów w całości bez skóry (po 240 g)
- suszone oregano, suszona bazylia, sól pieprz
- oliwa
- ok. 200 g ugotowanego makaronu typu spaghetti
Cebulę obrać i drobno posiekać. W dużym rondlu z grubym dnem rozgrzać oliwę, dodać cebulę i chwilę przesmażyć (nie przypalić- żeby cebula się na pewno nie przypaliła można posypać ją solą). Ząbki czosnku wycisnąć bezpośrednio do rondla i dokładnie wymieszać. Zalać pomidorami z puszki, wymieszać i dusić na średnim ogniu przez około 10 minut, od czasu do czasu mieszając. W tym samym czasie na patelni rozgrzać oliwę, dodać mięso mielone i usmażyć, aż lekko zbrązowieje. Po około 10 minutach sos zdjąć z ognia i zblendować (lub ewentualnie przetrzeć przez sitko). Zmiksowany sos ponownie postawić na ogniu, dodać usmażone mięso mielone, doprawić oregano, bazylią, solą i pieprzem dokładnie wymieszać i dusić na średnim ogniu przez około 10-15 minut, aż zgęstnieje. Podawać z makaronem lub innymi dodatkami.
Pięknie podane i smakowicie wyglądające spaghetti!
OdpowiedzUsuńA jakie dobre ;)
UsuńPodziwiam Twoje umiejętności i zmiany na blogu.
OdpowiedzUsuńBrawo!
Wspaniałego 2013 roku!
Amber, jeszcze wiele mi brakuje ;) Dziękuję za miłe słowa! Tobie też wszystkiego najwspanialszego ;)
UsuńBardzo ładnie u Ciebie! Najlepszego w Nowym Roku!
OdpowiedzUsuńDziękuję ;)
UsuńPo pierwsze, zmiany zdecydownaie na plus! Pięknie się tu u Ciebie zrobiło :)Po drugie, pasta wygląda przepysznie, muszę wypróbować! Aha i po trzecie, wszystkiego naj, naj, naj na Nowy Rok :*
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję ;) Pastę zdecydowanie polecam, chociaż teraz marzy mi się przepis Gordona :) Dla Ciebie też wszystkiego najlepszego ;***
UsuńKlasyka, ta z tych najpyszniejszych! :)
OdpowiedzUsuńZgadzam się w 100% ;)
UsuńTradycyjne, pyszne spaghetti. Niezawodne :) A jak apetycznie się prezentuje!
OdpowiedzUsuńmoja mama robi najlepsze!
OdpowiedzUsuńNie śmiem z Nią konkurować ;)
Usuńuwielbiam spaghetti *.* najlepsze jeszcze z pomidorów z puszki i - w mojej wersji - z masą cukru :D
OdpowiedzUsuńKazik masz racje!!! Ja swój też odrobinę dosłodziłam ;) ale przy niektórych pomidorach z puszki jak dla mnie nie ma potrzeby :)
UsuńApetyczne spaghetti! mmmm;)
OdpowiedzUsuńna blogu też bardzo ładnie! ale mam drobną sugestię. Może by tak ciut przyciemnić róż w napisach zakładek "strona główna". U mnie są słabo widoczne.
"strona główna" i tak dalej*
UsuńTeż o tym myślałam ;) Serdecznie dziękuję za sugestię i na pewno wezmę je pod uwagę ;)
Usuńmakaron zawsze i w każdej postaci!
OdpowiedzUsuńTo podobnie jak u mnie ;) Pozdrawiam!!
Usuńsuper! robię! na pewno pochwalę się wynikiem ;D
OdpowiedzUsuńkoniecznie daj znać! :)
UsuńPysznościowe! Super przepis :)
OdpowiedzUsuńPysznościowe! Super przepis ;)
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszęm że smakowało :))
Usuńzrobiam spagetti wedlug Twojego przepisu i ZDECYDOWANIE POLECAM! BARDZO SMACZNE!!:) dodalam tylko masla i papryki ostrej w proszku. danie pychotaa!
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę, że smakuje ;) Ja też polecam ten sos!! Bardzo mi miło, że ktoś podziela moje zdanie ;)) Pozdrawaim!
UsuńLubię gotować, zwłaszcza tym imponować swojej dziewczynie. Jutro akurat będę szykował spaghetti według Twojego przepisu, jestem ciekaw jak mi wyjdzie ;).
OdpowiedzUsuńJestem pewna, że to będzie bardzo udana kolacja :)) Powodzenia! I koniecznie daj znać jak wyszło ;))
OdpowiedzUsuńSos do spaghetti według Twojego przepisu wyszedł mi idealnie :). Dziewczyna była zadowolona z obiadu :). Dziękuję za przepis i na pewno nie raz i nie ostatni z niego skorzystam :). Dziękuję i pozdrawiam Artur ;).
UsuńBardzo się cieszę, że Wam smakowało ;) Pozdrawiam serdecznie!!
UsuńJa jeszcze dodaje ogórki kiszone pokrojone w kostke jeszcze lepszy smak:)Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńO tym jeszcze nie słyszałam ;))
UsuńPycha :))) wlasni zrobilam i bylo znakomite ,. Polecam
OdpowiedzUsuńWłaśnie zabieram się za gotowanie :) Zobaczymy jak mi wyjdzie :)
OdpowiedzUsuńMój ulubiony przepis, a jestem totalnym nowicjuszem w kwestii gotowania.
OdpowiedzUsuńdobry jest również z dodatkiem 100G kapusty kiszonej
OdpowiedzUsuń