siła smaku

Spaghetti z sosem pomidorowym z mięsem

37
Jak widzicie, Nowy Rok przyniósł na blogu znaczne zmiany, wyczekiwane przeze mnie od dawna. Jestem niesamowicie szczęśliwa i mam nadzieję, że będą one pomocne także dla Was! Jako że praktycznie cały nowy szablon został zrobiony przeze mnie (a informatyk ze mnie żaden), nie wszystko może działać tak jak powinno. Stąd prośba do Was: gdybyście zauważyli jakieś błędy lub chcieli zasugerować dodatkowe zmiany, będę wdzięczna za wszystkie wiadomości! 
Przy okazji życzę Wam wszystkiego najsmaczniejszego na Nowy Rok, motywacji do spełniania swoich wszystkich planów i marzeń i jak najwięcej szczęścia!!


Przepis na dziś to mój ulubiony sos pomidorowy z mielonym mięsem, który przede wszystkim przygotowuję do makaronu typu spaghetti, ale będzie on równie dobrze pasował do ryżu czy kopytek. Dodatkowym plusem tego sosu jest to, że za jednym razem możecie przygotować większą porcję, a po całkowitym wystudzeniu sos poporcjować i zamrozić w plastikowych pojemnikach. Dzięki temu, kiedy na obiad nie będzie czasu i chęci, pojemnik wyciągamy z zamrażalnika i przez noc rozmrażamy w lodówce. Przepis jest naprawdę bardzo prosty i wyjdzie nawet początkującym kucharzom! Serdecznie Wam polecam!!


SKŁADNIKI:

  • 0,5 kg mięsa mielonego z szynki wieprzowej
  • 1 średnia cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 puszki pomidorów w całości bez skóry (po 240 g)
  • suszone oregano, suszona bazylia, sól pieprz
  • oliwa
  • ok. 200 g ugotowanego makaronu typu spaghetti
Cebulę obrać i drobno posiekać. W dużym rondlu z grubym dnem rozgrzać oliwę, dodać cebulę i chwilę przesmażyć (nie przypalić- żeby cebula się na pewno nie przypaliła można posypać ją solą). Ząbki czosnku wycisnąć bezpośrednio do rondla i dokładnie wymieszać. Zalać pomidorami z puszki, wymieszać i dusić na średnim ogniu przez około 10 minut, od czasu do czasu mieszając. W tym samym czasie na patelni rozgrzać oliwę, dodać mięso mielone i usmażyć, aż lekko zbrązowieje. Po około 10 minutach sos zdjąć z ognia i zblendować (lub ewentualnie przetrzeć przez sitko). Zmiksowany sos ponownie postawić na ogniu, dodać usmażone mięso mielone, doprawić oregano, bazylią, solą i pieprzem dokładnie wymieszać i dusić na średnim ogniu przez około 10-15 minut, aż zgęstnieje. Podawać z makaronem lub innymi dodatkami.

37 komentarzy: Leave Your Comments

  1. Pięknie podane i smakowicie wyglądające spaghetti!

    OdpowiedzUsuń
  2. Podziwiam Twoje umiejętności i zmiany na blogu.
    Brawo!
    Wspaniałego 2013 roku!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Amber, jeszcze wiele mi brakuje ;) Dziękuję za miłe słowa! Tobie też wszystkiego najwspanialszego ;)

      Usuń
  3. Bardzo ładnie u Ciebie! Najlepszego w Nowym Roku!

    OdpowiedzUsuń
  4. Po pierwsze, zmiany zdecydownaie na plus! Pięknie się tu u Ciebie zrobiło :)Po drugie, pasta wygląda przepysznie, muszę wypróbować! Aha i po trzecie, wszystkiego naj, naj, naj na Nowy Rok :*

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękuję ;) Pastę zdecydowanie polecam, chociaż teraz marzy mi się przepis Gordona :) Dla Ciebie też wszystkiego najlepszego ;***

      Usuń
  5. Klasyka, ta z tych najpyszniejszych! :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Tradycyjne, pyszne spaghetti. Niezawodne :) A jak apetycznie się prezentuje!

    OdpowiedzUsuń
  7. moja mama robi najlepsze!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie śmiem z Nią konkurować ;)

      Usuń
  8. uwielbiam spaghetti *.* najlepsze jeszcze z pomidorów z puszki i - w mojej wersji - z masą cukru :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kazik masz racje!!! Ja swój też odrobinę dosłodziłam ;) ale przy niektórych pomidorach z puszki jak dla mnie nie ma potrzeby :)

      Usuń
  9. Apetyczne spaghetti! mmmm;)

    na blogu też bardzo ładnie! ale mam drobną sugestię. Może by tak ciut przyciemnić róż w napisach zakładek "strona główna". U mnie są słabo widoczne.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. "strona główna" i tak dalej*

      Usuń
    2. Też o tym myślałam ;) Serdecznie dziękuję za sugestię i na pewno wezmę je pod uwagę ;)

      Usuń
  10. makaron zawsze i w każdej postaci!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To podobnie jak u mnie ;) Pozdrawiam!!

      Usuń
  11. super! robię! na pewno pochwalę się wynikiem ;D

    OdpowiedzUsuń
  12. Pysznościowe! Super przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Pysznościowe! Super przepis ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszęm że smakowało :))

      Usuń
  14. Anonimowy17.4.14

    zrobiam spagetti wedlug Twojego przepisu i ZDECYDOWANIE POLECAM! BARDZO SMACZNE!!:) dodalam tylko masla i papryki ostrej w proszku. danie pychotaa!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę, że smakuje ;) Ja też polecam ten sos!! Bardzo mi miło, że ktoś podziela moje zdanie ;)) Pozdrawaim!

      Usuń
  15. Anonimowy26.8.14

    Lubię gotować, zwłaszcza tym imponować swojej dziewczynie. Jutro akurat będę szykował spaghetti według Twojego przepisu, jestem ciekaw jak mi wyjdzie ;).

    OdpowiedzUsuń
  16. Jestem pewna, że to będzie bardzo udana kolacja :)) Powodzenia! I koniecznie daj znać jak wyszło ;))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Sos do spaghetti według Twojego przepisu wyszedł mi idealnie :). Dziewczyna była zadowolona z obiadu :). Dziękuję za przepis i na pewno nie raz i nie ostatni z niego skorzystam :). Dziękuję i pozdrawiam Artur ;).

      Usuń
    2. Bardzo się cieszę, że Wam smakowało ;) Pozdrawiam serdecznie!!

      Usuń
  17. Anonimowy18.9.14

    Ja jeszcze dodaje ogórki kiszone pokrojone w kostke jeszcze lepszy smak:)Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O tym jeszcze nie słyszałam ;))

      Usuń
  18. Anonimowy19.7.15

    Pycha :))) wlasni zrobilam i bylo znakomite ,. Polecam

    OdpowiedzUsuń
  19. Właśnie zabieram się za gotowanie :) Zobaczymy jak mi wyjdzie :)

    OdpowiedzUsuń
  20. Mój ulubiony przepis, a jestem totalnym nowicjuszem w kwestii gotowania.

    OdpowiedzUsuń
  21. dobry jest również z dodatkiem 100G kapusty kiszonej

    OdpowiedzUsuń

Drukuj

Wydrukuj Przepis

Obserwatorzy