siła smaku

Ciasto czekoladowe z bitą śmietaną

24
Z okazji Światowego Dnia Pieczenia, mam dla Was bardzo kuszące ciasto czekoladowe z warstwą bitej śmietany, przełamane warstewką konfitury truskawkowej. Powstało z mojej wielkiej chęci na coś przypominającego tort ;) Jest pyszne, bardzo mocno czekoladowe i trochę gliniaste, ale nie tak płaskie jak w przypadku brownie. Ja upiekłam je w foremce o średnicy 26 cm, ale Wam proponowałabym użyć mniejszej, żeby ciasto było wyższe i łatwiej się rozkrajało do przełożenia.


SKŁADNIKI:
Ciasto:
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 110 g masła
  • 25 g kakao
  • 130 g mąki pszennej
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej
  • 200 g cukru
  • 2 jajka
  • 80 ml wody
  • 60 ml mleka
  • 4 łyżeczki oleju roślinnego

Krem:

  • 250 ml śmietany kremówki (do ubijania)
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 3-4 łyżki konfitury truskawkowej (lub innej)



W misce wymieszać suche składniki: mąkę, sodę, kakao i cukier. W kąpieli wodnej (w garnku zagotować wodę i na wrzątek postawić metalową miskę, w której rozpuścić czekoladę. Ważne jest, żeby dno miski nie dotykało wody, a miskę ogrzewała jedynie para wodna) rozpuścić czekoladę, dodać masło i wymieszać do rozpuszczenia. Odstawić do przestudzenia. Wodę, mleko i olej oraz jajka wymieszać w misce. Suche składniki połączyć z rozpuszczoną (i niezastygniętą!) czekoladą, wlać mokre składniki i zmiksować do połączenia składników. Dno formy wyłożyć papierem do pieczenia, boki wysmarować masłem i wysypać mąką. Przelać ciasto do formy i wyrównać (ciasto jest gęste). Piec w temp. 160 st. C. przez około 50 minut do tzw. suchego patyczka. Gotowe ciasto wyjąć z piekarnika i przestudzić, a kiedy trochę przestygnie, wyjąć z formy i odwrócić do góry nogami. 

Po całkowitym wystudzeniu, do ciasta przygotować krem. Bitą śmietanę ubić na sztywno z dodatkiem cukru pudru. Ciasto przekroić wzdłuż na dwa placki. Dolny placek posmarować konfiturą, na wierzch przełożyć bitą śmietanę i wyrównać. Przykryć drugim plackiem ciasta. Przed podaniem wstawić do lodówki na przynajmniej godzinę. 
Smacznego!

24 komentarze: Leave Your Comments

  1. Dla mnie świetne!
    Lubię takie wilgotne ciasta.
    Do tego z czekoladą i bitą śmietaną.
    Poproszę...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zapraszam ;) Chętnie się podzielę :))

      Usuń
  2. Mniam, czekoladowa rozkosz :)

    OdpowiedzUsuń
  3. bomba! mam właśnie kubeczek kremówki i aż woła o wykorzystanie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No to to jest bardzo dobry pomysł na wykorzystanie! ;)

      Usuń
    2. zrobiłam :) do środka, obok kremówki, dołożyłam jeszcze truskawki. wyszło coś obłędnego!!! efekty umieściłam też u siebie na blogu. fantastyczne ciasto i wszystkim polecam upiec :)

      Usuń
    3. Z dodatkiem truskawek brzmi bosko! ;) Musiało być pysznie ;))

      Usuń
  4. Dziecino, jakie u Ciebie ładne zmiany... Nie wiedziałam jak się tu połapać...
    Wilgotne czekoladowe musi być pyszne:), ale ten rabarbar co o nim prawiłaś to rozumiem dopiero będzie... :)
    Moc pozdrowień dla Ciebie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Upiekłam dziś, jeszcze się studzi, ale na pewno znajdzie się na blogu, bo wyszło obłędnie! ;) Bardzo dziękuję za miłe słowa, cieszę się, że Ci się podoba ;)

      Usuń
  5. Odpowiedzi
    1. Teraz wpadłam na pomysł, że można było dołożyć na wierzch owoce i zalać galaretką ;))

      Usuń
  6. Wygląda niesamowicie! I nie jest taki trudny w zrobieniu :P) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zdecydowanie nie jest ;)) Polecam spróbować!

      Usuń
  7. Mogę się tylko domyślać, ze smakowało świetnie :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Ciasto cudownie pasujące do lata :) Szkoda, że pogoda za oknem nie taka :(

    OdpowiedzUsuń

Drukuj

Wydrukuj Przepis

Obserwatorzy