SKŁADNIKI:
Ciasto:
- 100 g gorzkiej czekolady
- 110 g masła
- 25 g kakao
- 130 g mąki pszennej
- pół łyżeczki sody oczyszczonej
- 200 g cukru
- 2 jajka
- 80 ml wody
- 60 ml mleka
- 4 łyżeczki oleju roślinnego
Krem:
- 250 ml śmietany kremówki (do ubijania)
- 3 łyżki cukru pudru
- 3-4 łyżki konfitury truskawkowej (lub innej)
W misce wymieszać suche składniki: mąkę, sodę, kakao i cukier. W kąpieli wodnej (w garnku zagotować wodę i na wrzątek postawić metalową miskę, w której rozpuścić czekoladę. Ważne jest, żeby dno miski nie dotykało wody, a miskę ogrzewała jedynie para wodna) rozpuścić czekoladę, dodać masło i wymieszać do rozpuszczenia. Odstawić do przestudzenia. Wodę, mleko i olej oraz jajka wymieszać w misce. Suche składniki połączyć z rozpuszczoną (i niezastygniętą!) czekoladą, wlać mokre składniki i zmiksować do połączenia składników. Dno formy wyłożyć papierem do pieczenia, boki wysmarować masłem i wysypać mąką. Przelać ciasto do formy i wyrównać (ciasto jest gęste). Piec w temp. 160 st. C. przez około 50 minut do tzw. suchego patyczka. Gotowe ciasto wyjąć z piekarnika i przestudzić, a kiedy trochę przestygnie, wyjąć z formy i odwrócić do góry nogami.
Po całkowitym wystudzeniu, do ciasta przygotować krem. Bitą śmietanę ubić na sztywno z dodatkiem cukru pudru. Ciasto przekroić wzdłuż na dwa placki. Dolny placek posmarować konfiturą, na wierzch przełożyć bitą śmietanę i wyrównać. Przykryć drugim plackiem ciasta. Przed podaniem wstawić do lodówki na przynajmniej godzinę.
Smacznego!
Dla mnie świetne!
OdpowiedzUsuńLubię takie wilgotne ciasta.
Do tego z czekoladą i bitą śmietaną.
Poproszę...
Zapraszam ;) Chętnie się podzielę :))
UsuńMniam, czekoladowa rozkosz :)
OdpowiedzUsuńIdealnie podsumowane ;))
UsuńIdealne! :)
OdpowiedzUsuń;))
Usuńbomba! mam właśnie kubeczek kremówki i aż woła o wykorzystanie :)
OdpowiedzUsuńNo to to jest bardzo dobry pomysł na wykorzystanie! ;)
Usuńzrobiłam :) do środka, obok kremówki, dołożyłam jeszcze truskawki. wyszło coś obłędnego!!! efekty umieściłam też u siebie na blogu. fantastyczne ciasto i wszystkim polecam upiec :)
UsuńZ dodatkiem truskawek brzmi bosko! ;) Musiało być pysznie ;))
UsuńMmm pyszności! :)
OdpowiedzUsuńJuż nie ma ;( ale było pysznie!
UsuńDziecino, jakie u Ciebie ładne zmiany... Nie wiedziałam jak się tu połapać...
OdpowiedzUsuńWilgotne czekoladowe musi być pyszne:), ale ten rabarbar co o nim prawiłaś to rozumiem dopiero będzie... :)
Moc pozdrowień dla Ciebie!
Upiekłam dziś, jeszcze się studzi, ale na pewno znajdzie się na blogu, bo wyszło obłędnie! ;) Bardzo dziękuję za miłe słowa, cieszę się, że Ci się podoba ;)
UsuńBardzo pyszne ciacho@
OdpowiedzUsuńTeraz wpadłam na pomysł, że można było dołożyć na wierzch owoce i zalać galaretką ;))
UsuńLubię, pychota!
OdpowiedzUsuń:))
UsuńWygląda niesamowicie! I nie jest taki trudny w zrobieniu :P) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńZdecydowanie nie jest ;)) Polecam spróbować!
UsuńMogę się tylko domyślać, ze smakowało świetnie :)
OdpowiedzUsuńMożesz też wypróbować ;)
UsuńCiasto cudownie pasujące do lata :) Szkoda, że pogoda za oknem nie taka :(
OdpowiedzUsuńNa pewno jeszcze się poprawi ;))
Usuń