siła smaku

Kurczak Korma - łagodne curry

20


Jeśli dopiero zaczynacie swoją przygodę z kuchnią indyjską lub po prostu nie przepadacie za bardzo ostrymi potrawami, to danie przypadnie Wam do gustu. Korma to rodzaj curry na bazie jogurtu lub mleka (kokosowego) z dodatkiem aromatycznych przypraw (tych mniej ostrych) w wersji mięsnej lub wege. Ma łagodniejszy smak i bardziej kremowy sos od standardowch przepisów na curry. Na bazie tego przepisu możecie przygotować wersję wegetariańską (dodając bakłażana i/lub cukinie), rybną lub z krewetkami.
I znowu ja tylko pomagałam, a gotował Marcin, ale efekt naszej wspólnej pracy, wyszedł naprawdę pyszny.
Przepis pochodzi z książki Jamiego Olivera "Każdy może gotować".



SKŁADNIKI:
  • ok. 800 g piersi z kurczaka (może być też mięso z udek)- jedna podwójna
  • 1 duża cebula (czerwona lub biała)
  • kawałek imbiru wielkości kciuka
  • mały pęczek świeżej kolendry
  • 1 puszka ciecierzycy (400 g)
  • 150 g sosu korma curry (Jamie poleca firmę Patak's i takiego użyliśmy)
  • 400 ml mleka kokosowego
  • łyżka płatków migdałowych 
  • dwie łyżki wiórków kokosowych
  • sól, świeżo zmielony pieprz, ostra papryczka w płatkach
  • olej słonecznikowy lub rzepakowy
  • kawałek masła 

Piersi z kurczaka umyć, oczyścić z błonek i pokroić w kostkę. Cebulę obrać i pokroić w pióra, imbir obrać i drobno posiekać. Z kolendry oderwać listki i poosiekać łodyżki. Ciecierzycę odcedzić na sicie.
Gdy wszystkie składniki będą już przygotowane, możecie przejść do gotowania curry.
W głębokiej patelnii (najlepiej w woku) rozgrzać olej, dodać cebulę, imbir, łodyżki kolendry i masło. Smażyć przez około 10 minut, aż cebula się zeszkli, mieszając od czasu do czasu, żeby nie przywarła do dna i się nie przypaliła. Dodać sos korma, mleko kokosowe, połowę płatków migdałowych, odcedzoną ciecierzycę i wiórki kokosowe, wszystko razem przemieszać i dodać pokorojone filety z kurczaka. Jeśli sos wydaje się za gęsty, możecie dodać doo niego trochę wody.
Sos doprowadzić do wrzenia, a następnie zmniejszyć ogień do małego i gotować przez ok. 30 minut pod przykryciem. Kiedy kurczak będzie gotowy, a sos zgęstnieje (o wiele gęstszy robi się na drugi dzień) doprawić solą i pieprzem.
Podawać z ryżem. Na wierzchu nałożyć kilka łyżek jogurtu naturalnego, pospyać resztą płatków migdałowych i listkami kolendry. Podawać z cząstkami cytryny, aby skropić danie przed jedzeniem.
Smacznego!

20 komentarzy: Leave Your Comments

  1. Wygląda idealne! Chociaż muszę przyznać, że za curry nie przepadam, to to bym zjadła :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Od tego jest bardzo dobrze zacząć swoją przygodę z curry :)

      Usuń
  2. Również nie przepadam za curry, ale w tym wydaniu jednak bym się skusiła :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Doskonałe!
    Chce mi się takie zjeść...

    OdpowiedzUsuń
  4. a ja uwielbiam curry, a w połączeniu z kurczakiem to klasyka smaku :)
    pozdrawiam,
    siwapiecze.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W takim razie to na pewno przypadnie Ci do gustu ;))

      Usuń
  5. Oj, takie by mi smakowało...

    OdpowiedzUsuń
  6. takie dania to moje smaki :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Sosu nie kosztowałam, też natknęłam się na nowe smaki w sklepie, pasta curry, którą tutaj kupuję, zupełnie inaczej smakuje od tych naszych polskich.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. U Ciebie to bym dopiero poszalała z zakupami!! ;) Ja wlasnie dlatego wybieram te sprowadzane, takie curry smakuje o wiele lepiej ;)

      Usuń
  8. uwielbiam curry, a dawno nie robiłam :) chyba wiem co na obiad po niedzieli

    OdpowiedzUsuń

Drukuj

Wydrukuj Przepis

Obserwatorzy