siła smaku

Kurczak marynowany w lawendzie Rachel Khoo

8

Przeglądając po raz pierwszy książkę "Mała paryska kuchnia" Rachel Khoo, moją uwagę od razu przyciągnął przepis na kurczaka pieczonego w cytrynie i lawendzie. Mam suszoną lawendę w jednym z przyprawowych pojemniczków i w sumie rzadko z niej korzystam, więc postanowiłam któregoś dnia upiec kurczaka według Rachel. Przepis nie jest skomplikowany, wystarczy wymieszać kilka składników, zalać marynatą kurczaka, a później go upiec. Mięso jest aromatyczne, słodko - cytrynowe i naprawdę pyszne! Spróbujcie koniecznie ;)



SKŁADNIKI:

  • 8-10 kawałków kurczaka (ja użyłam udek, ale możecie upiec też podudzia lub podzielić całego kurczaka na porcje)
  • 2 łyżki suszonej lawendy
  • 4 łyżki oliwy
  • 4 łyżki płynnego miodu
  • 2 gałązki świeżego tymianku
  • starta skórka i sok z jednej cytryny
  • sól


Lawendę utrzeć w moździeżu (lub rozkruszyć za pomocą wałka do ciasta). Przesypać do miski, dodać skórkę i sok z cytryny, oliwę, miód i tymianek. Dokładnie wymieszać.
Kurczaka umyć, osuszyć i przełożyć do plastikowego pojemnika z pokrywką. Zalać marynatą i dokładnie wymieszać, aby cała marynata pokryła wszytskie kawałki kurczaka. Odstawić (pod przykryciem) do lodówki na min. 30 minut (maksymalnie do 4h).
Piekarnik rozgrzać do 200 st. C (góra/dół). Kurczaka wraz z całą marynatą przełożyć do naczynia żaroodpornego i posypać solą. Wstawić do piekarnika i piec przez ok. 45 minut. W połowie kurczaka przełożyć na drugą stronę, aby zrumienił się równomiernie. Ja piekłam ok. 10 minut dłużej (ale to pewnie kwestia piekarnika). Gotowe mięso podawać z ulubionymi dodatkami.
Smacznego!


8 komentarzy: Leave Your Comments

  1. Świetny pomysł na niedzielny obiad dla rodziny! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Paulina, koniecznie wypróbuj!! ;)) Jest naprawdę pyszny ;)

      Usuń
  2. Lubię przepisy Rahel Khoo. Sama również robiłam z jej przepisów coś nie coś. Na tego kurczaka też zwróciłam uwagę. Pyszne danie, pięknie wygląda. Warte zrobienia :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też je lubię ;)) Zrób koniecznie i daj znać ;))

      Usuń
  3. Ale on musi wspaniale smakować :D Muszę wypróbować!

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo ciekawi mnie ta marynata :)

    OdpowiedzUsuń

Drukuj

Wydrukuj Przepis

Obserwatorzy