siła smaku

Ziołowe pesto

20

Moje zioła w domowym (balkonowym) ogródku (możecie o nim przeczytac tu) mają się dobrze, więc staram się na bieżąco opróżniać doniczki. Żeby korzystać z nich jednocześnie przygotowałam ostatnio ziołowe pesto, które możecie zamknąć w słoikach i używać w dowolny sposób. Ja najbardziej lubię je ze świeżym makaronem i oczywiście parmezanem, ale świetnie sprawdzi się na grzankach czy jako dip do chipsów i nachosów. Będzie też idealnym dodatkiem do dań z grilla, więc słoiczek koniecznie zapakujcie na piknik ;) W tym roku króluje u mnie pesto z mieszanki ziół i zdecydowanie najbardziej mi smakuje. Musicie jedynie wybrać jakieś zioło 'bazowe' i dołożyć do niego inną zieleninę ;) Będzie na pewno pysznie!


SKŁADNIKI:
  • pęczek pietruszki (bazowa)
  • 2 łyżki posiekanego świeżego koperku
  • 3 łyżki posiekanej liści bazyli 
  • 2 łyżki posiekanej mięty
  • 3- 4 łyżki ziaren słonecznika
  • 2 łyżki startego parmezanu
  • 3 łyżki oliwy
  • sól, pieprz
Wszystkie zioła umieścić w misie blendera, dodać ziarna słonecznika (można je wcześniej podprażyć na suchej patelni) oraz parmezan. Wszystko zblendować do uzyskania (mniej więcej) jednolitej masy. Jak widzicie, ja lubię, kiedy ziarna słonecznika nie są dokładnie zblendowane. Stopniowo wlewać oliwę (małym strumyczkiem) ciągle blendując. Jeśli pesto wyjdzie za rzadkie, dodajcie więcej słonecznika lub parmezanu, jeśli za gęste odrobinę oliwy. Gotowe pesto doprawić solą i pieprzem i przełożyć do słoika. Można przechowywać w lodówce do tygodnia. 
Smacznego!





20 komentarzy: Leave Your Comments

  1. Pięknie i pysznie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Amber- serdecznie dziękuje ;))

      Usuń
  2. Wspaniałe danie! Podoba mi się Twoja wersja ze słonecznikiem zamiast orzeszków!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja zdecydowanie tak wolę ;) Kiedyś zabrakło mi orzeszków i zastąpiłam je słonecznikiem- teraz to moje ulubione połączenie ;) Pozdrawiam!

      Usuń
  3. Piękne zdjęcia, a pesto wygląda pysznie, na pewno spróbuję! :)

    Zapraszam na nową notkę- kliknij!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękuję i czekam na opinie w sprawie pesto ;))

      Usuń
  4. Bardzo lubię takie niebazyliowe lub mało bazyliowe pesto...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mi też mieszanka ziołowa pasuje bardziej ;)

      Usuń
  5. Oj tak! Pesto dla mnie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że trafiłam w Twój gust ;))

      Usuń
  6. Uwielbiam takie pesto :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ach, moje zioła... chyba za słabo o nie dbałam, ale w przyszłym roku obiecuję poprawę ;-)

    OdpowiedzUsuń
  8. I przepadłam w tym talerzu:)

    OdpowiedzUsuń

Drukuj

Wydrukuj Przepis

Obserwatorzy