siła smaku

Kurczak na ostro i tortille według Gordona Ramsay'a

20

"Kurs gotowania Gordona Ramsay'a" to jeden z naszych ostatnio ulubionych programów kulinarnych. Szczerze nie mogę doczekać się książki, która mam nadzieję niebawem wyjdzie, bo spisywanie przepisów z telewizora, kiedy wszystko 'jest takie pyszne!' zaczyna być uciążliwe ;) Ten przepis odnaleźliśmy w internecie i odtworzyliśmy (wspólnie z M.) na kolację! Przepis Gordona opiera się przede wszystkim na marynacie do kurczaka i kilku ulubionych dodatkach, jak ulubiony sos (koniecznie ostry!) czy kapusta. Sama marynata składa się ze sporej liczby składników, ale to jedyny 'trudny' etap tego przepisu ;) Spróbujcie koniecznie!!



SKŁADNIKI:

Marynata:
  • łyżka ziaren kardamonu (bez łupin)
  • pół łyżeczki suszonego imbiru
  • pół łyżeczki ziaren kolendry
  • pół łyżeczki cynamonu
  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • ząbek czosnku
  • sok z cytryny
  • oliwa, sól pieprz
Wszystkie przyprawy (kardamon, imbir, kolendra, cynamon i gałka) marynaty umieścić w moździerzu i rozetrzeć na pastę. Dodać przeciśnięty ząbek czosnku, sok z cytryny (ok. łyżki), oliwę oraz doprawić solą i pieprzem i rozetrzeć do połączenia składników. Nie musicie trzymać się podanych przeze mnie ilości, ja też przygotowywałam marynatę bardziej 'na oko'.
  • jeden, podwójny filet z kurczaka
  • placki do tortilli
  • pół główki kapusty pekińskiej
  • jedna czerwona cebula
  • ulubione sosy (u mnie majonez z papryczkami piri-piri i ketchup)
  • oliwa
Filet z kurczaka umyć, oczyścić i pokroić na ok. 5- centymetrowe fileciki. Przełożyć mięso do pojemnika, zalać dokładnie marynatą i odstawić do lodówki na min. 2 godziny.

Po tym czasie patelnie grillową rozgrzać z odrobiną oliwy (możecie również użyć zwykłej patelni), przełożyć mięso i smażyć do uzyskania złotego koloru. W tym czasie kapustę i cebulę poszatkować, połączyć razem z dodatkiem łyżki majonezu i ostrej papryki w płatkach (lub innej pikantnej przyprawy). Gotowe placki tortilli podgrzać na suchej patelni, aż będą ciepłe.

Ciepłe placki posmarować ulubionym sosem, nałożyć porcję kapusty, na wierzchu ułożyć gorące kawałki kurczaka. Najlepiej jeść zwinięte w rulon, i dodatkowo zawinięte w folię aluminiową (wówczas placki nie wystygną i będą bardziej zwarte). 
Smacznego!





Wrzucam Wam jeszcze filmik Mistrza ;) Apetycznego oglądania!


20 komentarzy: Leave Your Comments

  1. Już wiem co będzie dziś u mnie na obiad ;-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W takim razie smaczego ;)) Będzie pysznie!!

      Usuń
  2. Ale to apetycznie się prezentuje! *.*

    OdpowiedzUsuń
  3. Pięknie to wygląda, uwielbiam kurczaka i pomimo małego doświadczenia w kuchni spróbuję to danie przygotować :)

    Zapraszam na nowego posta- kliknij!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na pewno dasz sobię radę!! Powodzenia i trzymam kciuki ;) Koniecznie daj znać jak wyszło!!

      Usuń
  4. Uczeń przerósł mistrza! Twoja tortilla jest jeszcze apetyczniejsza niż Gordona!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ❤️❤️❤️ aż takich słów to się nie spodziewałam ;)) ;* Ale do Grodona chyba jeszcze mi brakuję ;)) Pozdrawiam !

      Usuń
  5. Przesmaczny widok!
    Porywam...

    OdpowiedzUsuń
  6. Świetny przepis, na obiad czy przyjęcie....

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dokładnie ;) Na pewno nie raz mi się jeszcze przyda ;))

      Usuń
  7. Uwielbiam tortille. Z kurczakiem jem prawie codziennie, może czas na małe urozmaicenie mojej wersji :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Koniecznie!! Spróbuj tej z przepisu Gordona ;) Jestem pewna, że Ci posmakuje!

      Usuń
  8. Smakowicie wygląda ten kurczak :)

    OdpowiedzUsuń

Drukuj

Wydrukuj Przepis

Obserwatorzy