siła smaku

Ryżowy makaron smażony z warzywami

10

Jednym z moich ulubionych obiadów jest smażony, ryżowy makaron ze ... wszystkim, co akurat znajdę w lodówcę. Do tego sos sojowy, trochę przypraw i świeżych ziół i naprawdę niczego więcej mi nie trzeba ;)
Ten akurat przygotowałam z dodatkiem fasolki szparagowej i brokułów i te warzywa warto chwilę pogotować, ale reszta warzyw usmaży się na patelni pozostając lekko chrupka. Zamiast mięsa kurczaka możecie użyć wieprzowiny, wołowiny, a w wersji wegę tofu. Smacznego!

SKŁADNIKI:
  • opakowanie (ok. 150 g) makaronu ryżowego
  • kilka mniejszych różyczek brokuła
  • ok. 10 dag fasolki szparagowej
  • 1 duża marchew
  • 1 czerwona papryka
  • 1/4 główki kapusty pekińskiej
  • 2-3 łyżki ziaren słonecznika
  • 2 gałązki świeżego tymianku
  • olej
  • sól, pieprz
  • sos sojowy
Makaron ryżowy przelać wrzątkiem (zostawić na 2 minuty) odcedzić i odstawić. Kurczaka pokroić w kostkę, doprawić solą i pieprzem. W dużym garnku zagotować wodę, wrzucić fasolkę i brokuła i gotować przez 5 minut. Odstawić i odcedzić. Marchewkę pokroić w słupki, kapustę poszatkować, paprykę pokroić w paski. W woku rozgrzać olej i usmażyć kurczaka. Dodać wszystkie warzywa, zalać dwiema łyżkami sosu sojowego i smażyć przez ok. 10 minut, aż do miękkości. Dodać makaron wymieszać i dodać sos sojowy do smaku. Doprawić solą i pieprzem. Na koniec wsypać ziarna słonecznika i tymianek i ponownie zamieszać. 
Podawać posypując wierzch słonecznikiem. 
Smacznego!






10 komentarzy: Leave Your Comments

  1. takie obiadki z wszystkim są najlepsze :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Idealna propozycja na śniadanie, cudo! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na śniadanie to dla mnie trochę za dużo ;) ale na obiad jak najbardziej tak ;)

      Usuń
  3. Mmm wygląda smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. o mamo jak to apetycznie wygląda <3 !

    OdpowiedzUsuń
  5. Dawno nie jadłam dań w podobnym stylu, chyba bliżej mi do tradycyjnych makaronów z pszenicy!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Czasem takie stanowią miłą odmianę ;))

      Usuń

Drukuj

Wydrukuj Przepis

Obserwatorzy