siła smaku

Faszerowane cukinie z mielonym mięsem i papryką

20

Sezon na cukinie w pełni! Możecie z nich teraz korzystać do woli, bo cena jest baaardzo niska, a możliwości mnóstwo! Moim cukiniowym numerem jeden od zawsze jest makaron z cukinią (przepis znajdziecie tu), ale czasem miła odmiana nikomu nie zaszkodzi. Faszerowane cukinie idealnie sprawdzą się na obiad lub kolacje, Możecie wybrać dowolne dodatki, a i tak będzie pysznie! Sos możecie przygotować wcześniej lub skorzystać z reszty, która zostanie Wam np. ze spaghetti bolognese. Wystarczą cukinie i zupełnie nowy obiad gotowy ;))


SKŁADNIKI:
(na 2 porcje- 4 połówki cukinii)
  • dwie cukinie
  • ok. 500 g mięsa mielonego (użyłam szynki wieprzowej)
  • 1 papryka
  • 1 duża łyżka przecieru lub koncentratu pomidorowego
  • 2 ząbki czosnku 
  • garść świeżych ziół (użyłam rozmarynu, tymianku, majeranku i bazylii)
  • parmezan (do pozypania)
  • oliwa, sól, pieprz
Piekarnik rozgrzać do 180 st. C.
W rondlu lub wyższej patelni rozgrzać oliwę i dodać mięso. Chwilę przesmażyć, aż zmieni kolor, następnie dodać pokrojone w kostki papryki i chwilę przesmażyć, a następnie dodać czosnek, przecier pomidorowy lub koncentrat (jeśli używacie koncentratu, dodajcie łyżkę wody), Wszystko zamieszać i dusić przez ok. 5-7 minut, aż sos zgęstnieje. Cukinie przekroić wzdłuż na pół, za pomocą łyżeczki wyjąć gniazda nasienne i zrobić miejsce do faszerowania. Cukinie napełnić farszem, wierzch posypać parmezanem. Wstawić do piekarnika na około 15-20 minut, aż cukinie zmiekną. 
Podawać gorące!
Smacznego!! 



20 komentarzy: Leave Your Comments

  1. Pyszne danie ,mniam.

    OdpowiedzUsuń
  2. Przepysznie wyglądają te cukinie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Próbowałam czegoś podobnego, było przepyszne :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Paulina, a z jakiego przepisu skorzystałaś? ;))

      Usuń
  4. Robiłam niedawno podobne. Moja rodzina była zachwycona:) Piękne te Twoje cukinie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękuję ;)) To smaczny pomysł na obiad, nie dziwię się, że rodzina była zachwycona ;))

      Usuń
  5. Cała moja rodzinka uwielbia tak podane cukinie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Łał! wygląda świetnie! dużo bym dała zeby skosztować!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Marcela, w takim razie musisz koniecznie wypróbować, albo częstuj sie moimi ;))

      Usuń
  7. faszerowana cukinia to u mnie ostatnio hit wsród obiadów :))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie jestem tym zaskoczona, to przepyszny pomysł! ;))

      Usuń
  8. takie warzywa faszerowane bardzo chetnie jadam latem:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Późnym latem też jest pysznie :)

      Usuń
  9. Coś bym nadziała;) Dziękować za inspiracje na jutro:) Mam pierwszy dzień wolny od 10 dni, więc nareszcie coś pogotuję bez pośpiechu.

    Buziaki:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dorotko koniecznie daj znać do czego Cie zainspirowałam :)) Mam nadzieję, że wypoczełaś :))

      Usuń

Drukuj

Wydrukuj Przepis

Obserwatorzy