siła smaku

Młoda (lub nie) kapusta z mięsem

16

Nie odnosicie czasem wrażenia, że jedzenie kapusty (bigosu, o zgrozo!), tłustych mięs, pisanie o fasolce po bretońsku albo smalcu, jest bardzo nie na czasie, wręcz źle postrzegane? Nie należy publicznie przyznawać się do ww i innych tego typu potraw, ponieważ jeść można tylko 'fit & eco', dużo sałaty, pomidorka, czasem jakiś owoc. Pijemy jedynie wodę (w dużych ilościach) szpinkowo- buraczane koktajle (oczywiście eco), robimy pesto z liści rzodkiewki i ciasto z cukinii. Kuchnia polska stała się bardzo nie-trendy, a pokazywanie takich dań na blogu niewłaściwe. 
Sama przyznaję się, że czekoladowiec na cukinii czy burakach bardzo lubię i sama chętnie przygotowuję raz na jakiś czas pastę z ziaren słonecznika, ale oprócz tego zdarza mi się zjeść rosół z makaronem, mielonego kotleta z marchewką z groszkiem (uwielbiam!) albo młodą kapustę z mięsem. Na ogół jem po prostu to, na co mam ochotę i nie wydaje mi się, żeby polska kuchnia była bardziej 'wstydliwa' od azjatyckich dań czy kuchni włoskiej.
Być może to tylko moje wrażenie, że blogerzy, którzy gotują bigosy czy lepią pierogi są postrzegani jako 'nie-na-czasie', mało nowocześni. 
Mam więc dla Was dziś przepis na kapustę mojej Mamy ;) Ja ją uwielbiam!


SKŁADNIKI:
  • jedna główka białej kapusty (średniej wielkości)
  • ok. 30-40 dag mięsa (kiełbasa, lunchmeat, itp)
  • 1 duża cebula
  • czubata łyżka masła
  • łyżka mąki
  • czubata łyżka koncentratu pomidorowego lub przecieru
  • pęczek świeżego kopru
  • olej
Kapustę poszatkować, przełożyć do garnka, podlać wodą i gotować. W tym czasie cebulę drobno pokroić, kiełbasę lub inne mięso pokroić w 1-2 centymetrowe kawałki i podsmażyć na złoto na patelni. Przełożyć do gotującej kapusty i ugotować do miękkości kapusty. Dodać łyżkę koncentratu lub przecieru, doprawić solą i pieprzem i dokładnie wymieszać. Na patelni rozgrzać masło, dodać mąkę i dokładnie wymieszać tworząc zasmażkę. Zasmażkę (bez grudek!) przelać do kapusty i wymieszać. Chwilę wszystko podgrzać, aby smaki się połączyły. Koper posiekać i dodać do kapusty. Wymieszać i odstawić, aby smaki się przegryzły. 
Smacznego!





16 komentarzy: Leave Your Comments

  1. Coś stworzonego specjalnie dla mojej mamy, pycha :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Paulina, może w takim razie zrobisz Mamie ;) ??

      Usuń
  2. uwielbiam takie dania :))

    OdpowiedzUsuń
  3. Jedzenie Fit jest ok,ale raczej latem,bigos gdy jesień tuż tuż jest propozycją idealną

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A ja właśnie najbardziej lubię taką młodą kapustę latem ;)) Jesienią nie jest już tak młoda, przez co ma inny smak ;)

      Usuń
  4. Taką kapustkę chętnie bym zjadła. Wygląda bardzo smacznie:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Taką kapustę/bogos robi mój mąż. Bardzo lubię z ziemniakami albo z kromeczką chleba. Właśnie wczoraj takie coś dobrego jadłam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zazdroszczę! U nas już się skonczyła ;(

      Usuń
  6. Taki lekki i szybki bigosik...

    OdpowiedzUsuń
  7. Ja też bardzo lubię taki bigos :)
    Bardzo apetyczne zdjęcie!

    OdpowiedzUsuń
  8. Uwielbiam taką kapustę :)

    OdpowiedzUsuń

Drukuj

Wydrukuj Przepis

Obserwatorzy