siła smaku

Twarożek ze słonecznikiem

10




Mój ulubiony twarożek to bezapelacyjnie ten z wiosenną rzodkiewką i szczypiorkiem. Kiedy nie mogę korzystać ze świeżych warzyw, a zwiędnięty szczypior nie wygląda zbyt apetycznie, korzystam z mojej "zimowej' wersji twarożka. Świeże zioła zastępuję suszonymi, a chrupkość rzodkiewek zastępuję prażonym słonecznikiem! Jeśli jeszcze nie próbowaliście takiego połączenia i nie dodawaliście prażonych ziaren do twarożku, koniecznie nadróbcie!! To w miesiącach zimowych idealny substytut chrupiących warzyw!


SKŁADNIKI:
  • 200 g twarogu (ja wybieram zawsze półtłusty, ale jeśli lubicie możecie skorzystać z chudego lub tłustego)
  • łyżeczka suszonej bazylii, łyżeczka suszonej natki pietruszki, łyżeczka suszonych ziół prowansalskich (lub innych, ulubionych)
  • ok. 1/3 szklanki ziaren słonecznika
  • 1 łyżka śmietany 12% lub jogurtu naturalnego
  • sół, pieprz
Ziarna słonecznika wsypać na suchą patelnię i podgrzewać na średnim ogniu, aż zbrązowieją i zaczną wydawać intensywny aromat (mój brat twierdzi, że pachnie jak popcorn ;)). Nie należy odchodzić od patelni, bo ziarna lubią się przypalać i co jakiś czas trzeba je przemieszać. Gotowe przesypać do miski, do przestudzenia.
Twarożek przełożyć do miski, dodać śmietanę/jogurt, suszone zioła i przestudzone ziarna. Wszystko dokładnie wymieszać i doprawić solą i pieprzem.


\



1. Nie należy dodawać ciepłych ziaren do twarożku, bo może on pod wpływem ciepła się zważyć.
2. Zamiast ziaren słonecznika możecie użyć pestek dyni, sezamu lub różnego rodzaju orzechów.
3. Oprócz wersji na słono, możecie przygotować twarożek na słodko - np. z dodatkiem uprażonych ziaren kokosu i suszonych owoców.
4. Pestki można również dodawać do twarożków z warzywami czy szczypiorkiem. Będzie równie pysznie!



10 komentarzy: Leave Your Comments

  1. śniadanie idealne po prostu:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Idealny na śniadanko! Uwielbiam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Takie twarożki są świetne na śniadania albo na drugie śniadanie do pracy: )

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam takie pomysły na kanapkowe pasty i smarowidła :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mam nadzieję, że Cię zainspirowałam ;)))

      Usuń
  5. Anonimowy3.12.14

    Dzięki za wskazówki odnośnie tego twarożku, na pewno jest pyszny, a tak na marginesie, wspaniały zapach i smak
    świeżych rzodkiewek dają kiełki rzodkiewki /są w Biedronce/ - pozdrawiam babcia

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo chętnie spróbuję!!! W sumie nie pomyślałam o tych kiełkach, a to może być naprawdę dobry pomysł na zimowe miesiące ;) Dziękuję!

      Usuń

Drukuj

Wydrukuj Przepis

Obserwatorzy