siła smaku

Gęsta zupa z kurczakiem i soczewicą

11


Zupa jest naprawdę bardzo gęsta i rozgrzewająca! Soczewica jest ostatnio jednym z moich ulubionych dodatków do zup, chociaż w tym przypadku to bardziej jednogarnkowe danie. Sprawdzi się idealnie w jesienne i zimowe wieczory, a przygotowania zajmą Wam naprawdę chwile. Później już tylko musicie dać jej trochę czasu na ugotowanie ;) Dodałam do niej mnóstwo liści świeżej kolendry, ale równie dobrze możecie zastąpić ją pietruszką. Ja z kolendrą mam bardzo miłe skojarzenia i ostatnio dodaję ją nawet do kanapek ;)




SKŁADNIKI:
  • 3/4 kubka zielonej soczewicy
  • jedna duża (pojedyncza) pierś z kurczaka
  • 1 marchewka
  • pół czerwonej cebuli
  • 2 łodygi selera naciowego
  • puszka pomidorów 
  • sól, pieprz
  • oliwa
  • świeża kolendra (lub pietruszka)


Soczewicę opłukać, przełożyć do rondelka, zalać wodą i zagotować. Obgotować przez ok. 5 minut, po czym odcedzić na sicie. Kurczaka przełożyć do garnka, zalać wodą, tak aby cały był przykryty. Zagotować wodę i gotować, aż kurczak będzie prawie ugotowany (jeśli w środku zostanie trochę surowy, nie przejmujcie się- dogotuje się później). Podczas gotowania kurczaka warto odszumować (zdjąć piankę) wywar i doprawić solą i pieprzem. W tym samym czasie pokroić drobno cebulę i selera oraz marchewkę. Na patelni rozgrzać łyżkę oliwy i przesmażyć cebulę, seler i marchewkę. Ugotowane mięso wyjąć, a do wywaru dodać podsmażone warzywa, pomidory z puszki oraz soczewicę. Dokładnie wymieszać i gotować przez ok. 20 minut. Następnie dodać pokrojone w paski ugotowane mięso z kurczaka, świeżą kolendrę i doprawić solą i pieprzem (ja użyłam pieprzu młotkowanego z kolendrą, bo ma bardziej intensywny aromat). Gotować jeszcze przez 5-7 minut. Gotową zupę przelać do miseczek i podawać. 




  1. Do zupy idealnie pasuje jogurt naturalny. Możecie go podać razem z ćwiartkami cytryn, jako urozmaicenie dania.
  2. Aby zupa była jeszcze bardziej sycąca, możecie do niej podać grzanki przygotowane np. na patelni grillowej.
  3. Zamiast kolendry możecie dodać natkę pietruszki
  4. Zieloną soczewicę z powodzeniem możecie zastąpić czerwoną.
  5. Zamiast kurczaka możecie użyć mięsa z indyka.








11 komentarzy: Leave Your Comments

  1. Chętnie zjadłabym talerzyk takiej zupy! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W takim razie musisz ugotować ;))

      Usuń
  2. Chętnie zjadłabym taką zupę. Bardzo smakowicie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękuję ;) Smakuje jeszcze lepiej ;))

      Usuń
  3. świetne:) chętnie bym zjadła taką zupę:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pyszna zupka Agus. Ja tez bardzo lubie zupy z soczewica :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Więc na pewno mnie rozumiesz ;))

      Usuń
  5. To jest zupa, którą chętnie zjadłabym po przyjściu do domu z pracy....

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ooo tak ;) To idealny czas na nią ;) !!

      Usuń
  6. Pyszna! Zajadam się i za każdym razem zastanawiam się: "Jakim cudem to jest takie dobre? Przecież było takie szybkie i proste!" :) Polecam

    OdpowiedzUsuń

Drukuj

Wydrukuj Przepis

Obserwatorzy