siła smaku

Pancakes

16

---

Ten przepis nie różni się zbyt wiele od pancakes, które możecie już znaleźć na blogu. Dla odmiany (żeby było bardziej zdrowo) dodaję do ciasta różne płatki i ziarna: przede wszystkim owsiane, ale także płatki żytnie, pestki dyni czy słonecznika. To samo możecie zrobić przygotowując inne placki czy naleśniki. Za każdym razem będzie naprawdę pysznie!
Poniżej przepis na jedną, solidą porcje - wychodzi ok. 6-7 sztuk.
W sam raz na śniadanie ;))


SKŁADNIKI:
  • pół szklanki mąki pszennej
  • pół szklanki mleka
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • łyżka cukru pudru
  • 1 jajko
  • 2 łyżki płatków owsianych (lub jak wyżej)
  • szczypta soli
Mąkę wymieszać z mlekiem, dodać żółtko, cukier i płatki i wymieszać. W drugiej misce ubić białka ze szczyptą soli (tylko tak, aby zmieniły kolor). Dodać białka do reszty składników i delikatnie wymieszać łyżką (tylko do połączenia składników). Smażyć partiami na rozgrzanej patelni (bez tłuszczu) na lekko brązowy kolor. Podawać gorące z ulubionymi dodatkami (ja Wam polecam świeże owoce :). I już!!
Smacznego!





16 komentarzy: Leave Your Comments

  1. Idealnie! Z cyrklem je robiłaś hehe? ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Hahah nieee, jakoś tak 'na oko'. Na zdjeciach tak wyglądają, na żywo na pewno były bardziej koślawe :P

      Usuń
  2. śniadanie idealne :) jeszcze tylko niech przyjdzie lato i obdaruje nas ogromem świeżych owoców :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oo tak, ja też czekam!! Moja ulubiona to wersja z malinami- przepis jest na blogu, a w smaku obłędne!!

      Usuń
  3. równiutkie, pulchniutkie, smaczne i zdrowe, no idealne! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Dobrze jest dorzucić coś zdrowego do białej mąki....

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nigdy nie robiłam pancakes'ów z innej mąki, ale może można by było całą mąkę zamienić na coś zdrowszego ... :))

      Usuń
  5. IDEALNE I TAKIE RÓWNE !

    OdpowiedzUsuń
  6. Tez często robię nalesniki owsiankowe :) Twoje wyglądają pysznie :)

    OdpowiedzUsuń

Drukuj

Wydrukuj Przepis

Obserwatorzy