siła smaku

Krem z marchewki

20

---



To bardzo optymistyczna zupa :) Jej kolor od razu wprowadzi Was w dobry nastrój! Smak dopełni wszystkiego! Połączenie marchewek z mlekiem kokosowym, imbirem i  pomarańczą sprawdziło się idealnie! Zamiast zagęszczać zupę ziemniakami czy śmietaną, dodałam do niej rozkruszone chlebki wasa. To idealny i bardzo zdrowy sposób na zagęszczenie każdej zupy, szczególnie kremów! Spróbujcie koniecznie, bo smak jest obłędny!!



SKŁADNIKI:

  • 0,5 kg marchewki
  • pół średniej cebuli
  • puszka (400 ml) mleka kokosowego
  • ok. 2 cm imbiru
  • 1 pomarańcza
  • 2 szt. pieczywa wasa
  • sól, pieprz
  • oliwa
Marchewki obrać i pokroić w cienkie plasterki. Cebulę pokroić w pióra. W dużym garnku rozgrzać oliwa, przełożyć warzywa i chwilę podsmażyć. Następnie całość zalać mlekiem kokosowym i uzupełnić wodą tak, aby wszystkie warzywa były przykryte. Dusić przez ok. 15 minut, aż marchewki będą miękkie, następnie dodać starty imbir i sok z połowy pomarańczy oraz wsypac rozkruszony chlebek pita (ja dodałam 1,5 szt, i moja zupa miała idealną konsystencje). Doprawić solą, pieprzem i wszystko dokładnie wymieszać. Zdjąć z palnika i odstawić do przestudzenia. Przestudzoną zupę zmiksować na krem za pomocą blendera (lub robota). Podgrzać, ewentualnie rozcieńczyć odrobiną wody i w razie konieczności dodać sok wyciśnięty z drugiej połówki pomarańczy. Podawać z rozkruszonym pieczywem wasa (to w ramach grzanek) i listkami kolendry lub pietruszki. 
Smacznego!!



Przepis na zupę przygotowałam na konkurs organizowany przez Wrzącą Kuchnie razem z Wasa i Hotelem 511 Design! Trzymajcie za mnie kciuki proszę!! ;))




20 komentarzy: Leave Your Comments

  1. Cudowny krem, jaki kolor piękny!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To prawda! Kolor jest bardzo pozytywny ;)

      Usuń
  2. Wygląda smacznie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Zupa jest zdecydowanie optymistyczna, a chrupki z wasy są świetnym pomysłem ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pyszna, uwielbiam kremowe zupy :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja także bardzo je lubię ;)) Chociaż kiedyś nie bardzo odpowiadała mi taka konsystencja!

      Usuń
  5. Ale jestem ciekawa takiego kremu z marchwi z dodatkiem imbiru, musi być pycha :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To prawda :) Słodko- kwaśna - idealna!

      Usuń
  6. nie miałam okazji jeszcze jeść kremu z marchwi, ale szczerze?
    Wygląda obłędnie! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękuję!! Ja też rzadko go robię, ale ten przepis bardzo lubię!! ;))

      Usuń
  7. Pyszna zupa i wygląda tak słonecznie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To prawda :)) Mi tez się tak kojarzy :))

      Usuń
  8. Odpowiedzi
    1. Dokładnie!! :)) i dla mnie bardzo optymistyczna!

      Usuń

Drukuj

Wydrukuj Przepis

Obserwatorzy