siła smaku

Budyń z kaszy

16


---


Na warsztatach "Nasza kasza", o których pisałam Wam tu (link), przygotowywaliśmy, między innymi, budyń z kaszy jaglanej. Ten przepis był chyba dla mnie największym zaskoczeniem, bo do tej pory nie do końca wierzyłam, że z kasz, szczególnie z 'gorzkiej' jaglanki, można przygotować coś słodkiego. Okazało się, że kasza jaglana wcale nie musi być gorzka i można z niej przygotować naprawdę pyszny deser!
Spróbujcie sami :))



SKŁADNIKI:
(przepis Moniki Mrozowskiej)
  • 1/3 szklanki kaszy jaglanej
  • szklanka wody
  • szklanka mleka krowiego lub roślinnego
  • 3 łyżeczki brązowego cukru 
  • 3-4 twarde jabłka
  • 3-4 łyżki płatków migdałowych
Kaszę przesypać do garnka, zalać wodą i ugotować. W tym czasie obrać jabłka pokroić w dużą kostkę, przełożyć do garnka i rozparzyć (bez dodatku cukru). Płatki migdałowe uprażyć na suchej patelni na lekko złoty kolor. Kiedy kasza będzie gęsta i miękka, dolać mleko, dosłodzić cukrem i chwilę zagotować. Kaszę zestawić z ognia i zmiksować za pomocą blendera lub robota kuchennego na gładki, gęsty krem. Budyń przełożyć do miseczek, na wierzchu ułożyć jabłka i obficie posypać prażonymi płatkami. Smakuje pysznie zarówno na zimno, jak i na ciepło.
Smacznego!



16 komentarzy: Leave Your Comments

  1. koniecznie muszę wypróbować! :))

    OdpowiedzUsuń
  2. Brzmi ciekawie, wygląda pysznie! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mnie ten smak bardzo zaskoczył, ale jest naprawdę pyszny! ;)

      Usuń
  3. Bardzo ciekawy budyń z kaszy, do wypróbowania :)

    OdpowiedzUsuń
  4. zajadamy taką prawie codziennie na śniadanie, jaglanka rządzi!

    OdpowiedzUsuń
  5. Jestem fanką kaszy jaglanej a nie wiedziałam że można z niej zrobić słodki deser !!
    Dziękuję za przepis, chętnie wypróbuję !
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Daj koniecznie znać, kiedy wypróbujesz ;))

      Usuń
  6. Baaardzo lubię. Gotuję kaszę na mleku. A jak chcę uzyskać krem o lekko sernikowym smaku dodaję jogurt. Też pycha:)

    OdpowiedzUsuń

Drukuj

Wydrukuj Przepis

Obserwatorzy