siła smaku

Nasza kasza

6

---

Jakiś czas temu otrzymałam zaproszenie na kulinarne warsztaty organizowane przez Akademię Smaku Bosh wraz z marką Kupiec i Bonduelle i Frisco.pl pt. "Nasza kasza". Pomimo tego, że staramy się wprowadzać jak najwięcej kasz w nasze codzienne menu, częściej jednak decydujemy się na makaron, ewentualnie ryż. Dlatego zaproszenie wydało mi się strasznie kuszące, nie zraziła mnie wczesna pora i prawie natychmiast odpisałam pani Ani, że dziękuję, będę i do zobaczenia!



Na początku Monika Mrozowska przygotowała dla nas trochę teorii na temat kasz, ich zbawienego wpływu na organizm i pozytywnych właściwości. Niesamowite jak mało wiedzieliśmy!! Okazało się, że jedzenie kasz wpływa na odporność, wspomaga układ trawienny i dostarcza organizmowi mnóstwa energii!!



Po całej kaszowej teorii, nie mogliśmy się doczekać kiedy wreszcie rozpoczniemy gotowanie i próbowanie wszystkich potraw!! Lista była bardzo długa! Pod czujnym okiem Moniki oraz dwóch wspaniałych kucharzy Mikołaja Reya i Maćka Koźlakowskiego przygotowaliśmy:

  • budyń z kaszy jaglanej z prażonymi migdałami i jabłkami
  • golas lubelski
  • bałtyckie pęczotto
  • pieczarki portobello faszerowane kaszą jęczmienną
  • sałatka z pęczaku z burakami i kremem na bazie fety

Rozpoczeliśmy wspólne przygotowywanie kasz i zmienianie ich w prawdziwą ucztę!!  



Pod czujnym okiem ekspertów wszystko szło gładko!! (blender też się do tego przydał ;)) ) 


Miałyśmy też okazje wreszcie poznać się osobiście z Anitą z AZgotuj ;)






Kiedy potrawy były już przygotowane, mogliśmy przejść do jedzenia! Potraw było mnóstwo, co potwierdziło tylko, że kasze dają naprawdę niesamowite możliwości. Można je przygotowywać nie tylko jako nudny dodatek do dań, one same mogą stanowić przepyszny posiłek! Z kasz możecie wyczarować również niesamowie desery :)






Spotkanie było niesamowite, a wiedzą, którą otrzymałyśmy na pewno nie raz przyda nam się w kuchni! Żałuję tylko, że nie udało mi się spróbować białej kaszy gryczanej (czyli niepalonej). Nie mam pojęcia czy różni się od tej, którą dobrze znam, ale jak tylko znajdę ją w sklepie, na pewno wypróbuję :))

Po wszystkim były też wywiady :)


Serdecznie dziękuję Akademii Smaku Bosh oraz marce Kupiec i Bonduelle oraz Frisco.pl za możliwość uczestniczenia i wykorzystania zdjęć. 


6 komentarzy: Leave Your Comments

  1. aaa wiesz, ze mnie po warsztatach też wzięło na kasze:) Uściski :) Fajna relacja:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękuję :)) widziałaś film?? :)

      Usuń
  2. Niepalona kasza gryczana ma nieco mniej wyrazisty smak niż palona. Polecam Ci również owsianą do wypróbowania! A tak poza tym sympatyczna z Ciebie osóbka :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Patrycjo, dziękuję ;) Bardzo mi miło :)) Owsianą tez chetnie wyprobuje :)) Dziekuje!!

      Usuń
  3. Zazdroszczę warsztatów, lubię kaszę aż za bardzo :)

    OdpowiedzUsuń

Drukuj

Wydrukuj Przepis

Obserwatorzy