siła smaku

Ciasto czekoladowe

20

---



Kiedy po raz pierwszy zetknęłam się z tym przepisem, stwierdziłam, że to niemożliwe, żeby ciasto się udało. W przepisie nie ma ani jajek ani mleka ani nawet masła, więc dla mnie wykluczało to jakiekolwiek ciasto. Dodatkowo ciasto nie potrzebuje miksera, wystarczy wymieszać składniki trzepaczką i gotowe. Długo zastanawiałam się czy w ogóle je piec, ale wszystkie składniki zawsze są dostępne w domu i ostatnio wreszcie się skusiłam!!
To idealne ciasto dla wszystkich osób, które z różnych powodów nie mogą jeść nabiału. Jest mocno czekoladowe, trochę bardziej suche od brownie i tym podobnych ciast. Rośnie całkiem ładnie w piekarniku, na koniec możecie oblać je polewą na bazie śmietanki z mleka kokosowego. Nie mam pojęcia jak będzie zachowywać się z inną mąką niż pszenna, ale myślę, że również się upiecze! Spróbujcie koniecznie, bo naprawdę warto!


Źródło: tu.

SKŁADNIKI:

  • 1,5 szklanki mąki pszennej*
  • 3 czubate łyżki kakao
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • 1 łyżka octu jabłkowego (lub innego)
  • 5 łyżek oleju (użyłam rzepakowego z siemienim)
  • 1 szklanka wody
  • 2 łyżki konfitury wiśniowej (lub innego dżemu)
*pamiętajcie, że aby zachować proporcje, należy używać tej samej szklanki

Mąkę przesiać do miski, wsypać kakao, dodać cukier, sodę i sól i wymieszać. Następnie wlać wodę, dodać olej i ocet i wymieszać na gładkie ciasto. Na koniec dodać konfiturę i wmieszać w ciasto (można ją pominąć, ale dzięki temu ciasto jest bardziej wilgotne). Gotowe ciasto przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia - samo dno (forma: 20-21 cm), wyrównać (ciasto jest dość gęste) i wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 st. C. Piec przez około 35-40 minut do tzw. suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika i wystudzić, przygotować polewę.


  • 50 g śmietany z mleka kokosowego (biała część z rozdzielonego kokosowego mleka)
  • 70 g gorzkiej czekolady
  • 2 łyżki płynnego miodu 
Polewa z samej gorzkiej czekolady i śmietany nie jest słodka, dosłodziłam ją miodem, ale jeśli lubicie gorzkie polewy, możecie pominąć.
Śmietanę przełożyć do miski, dodać połamaną gorzką czekoladę i ustawić na garnku z wrzątkiem. Podgrzewać w kąpieli wodnej, aż czekolada się rozpuści. Do rozpuszczonej masy dodać miód i dokładnie wymieszać. Przelać na wierzch ciast i odstawić do zastygnięcia. Wierzch można pospypać wiórkami kokosowymi.
Smacznego!




Przypominam Wam również o trwającym na fb konkursie, w którym do wygrania są vouchery do jednej z warszawskich knajp!

20 komentarzy: Leave Your Comments

  1. idelany na jutrzejszy dzień czekolady :)
    P.S żureek zrobił furrorę w moje rodzinie, wszytsko bardzo smakował :) dziękuję za przepis ;)
    a sernik był u mnie tradycyjny z zeszytu babci ale już planuję na najbliższe urodziny zrobić ten czekoladowy :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To prawda czekolada z czekoladą jest idealna do tego święta ;) Bardzo się ciesze, że żurek Wam smakował!! Mam nadzieję,że święta udane! ;) Sernik na urodziny to bardzo dobry pomysł- ja na imieniny piekłam go 4 razy ;))

      Usuń
  2. No i proszę jakie czekoladowe cudo.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziekuję ;) Faktycznie to jakiś cud, że ten przepis wychodzi ;))

      Usuń
  3. Wygląda doskonale !! Dużo czekolady, tak właśnie lubię !
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękuję! Ja też tak lubię :))

      Usuń
  4. To ciacho wygląda obłędnie! *.*
    Musi być pyszne! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To nie jest typowe czekoladowe ale faktycznie jest pyszne ;)) Pozdrawiam!

      Usuń
  5. Jak czekolada to biorę w ciemno, zrobię na pewno :*

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Daj znać!! :)) :*

      Usuń
    2. Co tu dużo pisać, pyszne.... już całe zjedzone :)

      Usuń
  6. Powiem jedno, idealne! Takie mocno czekoladowe mmm... :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To prawda jest bardzo mocno czekoladowe!!

      Usuń
  7. Czekoladowe? Zawsze<3

    OdpowiedzUsuń
  8. Mmmm jak smakowicie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  9. To musi być bardzo pyszne ciasto!

    OdpowiedzUsuń
  10. Mniam, pyszne ciasto <3 Czekolada jest dobra na wszystko! ;)

    OdpowiedzUsuń
  11. Anonimowy16.4.15

    Ciasto zrobione. Pachnie nieziemsko jednak jak dla mnie gumiaste, ale u narzeczonego w biurze wszystkim smakowało :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Świetnie wygląda to ciasto! :)

    OdpowiedzUsuń

Drukuj

Wydrukuj Przepis

Obserwatorzy