siła smaku

Łosoś w occie balsamicznym

2

---

Marynowanie ryby w occie balsamicznym, tak jak i mięsa, nadaje jej charakterystyczny, przepyszny smak. Tak przygotowane ryby idealnie nadają się na grilla (także na patelnie grillową), ale równie dobrze możecie je upiec w piekarniku lub po prostu usmażyć. Pamiętajcie, żeby ryba nie leżała długo w marynacie (max.10 min), gdyż po tym czasie białko ryby zaczyna się ścinać, przez co podczas smażenia ryba będzie się rozpadać.
To bardzo prosty i szybki sposób na rybę, nie sprawi problemów nawet najbardziej początkującym kucharzom :)


SKŁADNIKI:
  • 300 g filetów z łososia (lub innej ryby)
  • 3 łyżki octu balsamicznego (użyłam takiego z miodem tymiankowym) 
  • 1 łyżka płynnego miodu
  • 2 łyżki oliwy
  • łyżka soku z cytryny
  • świeży tymianek, świeże listki melisy
  • sól, pieprz

Filety z łososia umyć, osuszyć i pozbyć się ewentualnych ości. Pokroicz na mniejsze części i przełożyc do miseczki. Mięso ryby zalać octem balsamicznym, miodem i oliwą, doprawić solą, pieprzem i świeżymi ziołami. Skropić sokiem z cytryny i dokładnie wymieszać. Odstawić na maksymalnie 10 minut. W tym czasie rozgrzać patelnie grillową (lub grill). Zamarynowaną rybę smażyć z każdej strony przez 2-3 minuty. 
Smacznego!





2 komentarze: Leave Your Comments

Drukuj

Wydrukuj Przepis

Obserwatorzy