siła smaku

Bezglutenowe placki z mąki gryczanej

6

---



Te placki to coś w rodzaju blinów tyle, że do ich smażenia nie używam drożdży. Mąka gryczana nadaje im charakterystycznego, ziemistego smaku i idealnie komponuje sie z gęstym jogurtem naturalnym i wędzonym łososiem. To idealne danie na lato! Robi się je naprawdę szybko i nie musicie do nich wyciągać miksera! Placki (z dodatkiem cukru) możecie przygotować również w wersji na słodko i podać z ulubionymi konfiturami lub owocami. No i przepis jest bezglutenowy, więc przypadnie do gustu także tym, którzy na co dzień nie mogą jeść białej mąki.

SKŁADNIKI:
(na ok. 10 mniejszych placków)
  • 3/4 szklanki mąki gryczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • pół szklanki mleka (możecie użyć roślinnego)
  • szczypta soli
  • 1 jajko
  • dodatki: gęsty jogurt naturalny, wędzony łosoś, skórka i sok z cytryny
Mąkę przesiać do miski, dodać proszek, wlać mleko i wbić jajko. Doprawić solą i dokładnie wymieszać za pomocą trzepaczki. Odstawić na 5 minut. Patelnie rozgrzać (w razie konieczności posmarować niewielką ilością oliwy lub oleju), ciasto rozkładać porcjami i smażyc z obu stron na złoty kolor. Na ciepłe placki wyłożyć jogurt i kawałki wędzonego łososia. Całość skropić sokiem z cytryny i udekorować skórką. 
Smacznego!




6 komentarzy: Leave Your Comments

Drukuj

Wydrukuj Przepis

Obserwatorzy