siła smaku

Babeczki bananowe z czekoladą

6

---


Babeczki inspirowane moim ulubionym przepisem (tym), okazały się jeszcze lepsze od oryginału!! Zamiast kakao użyłam gorzkiej czekolady z dodatkiem żurawiny (możecie ją kupić w Lidlu), przez co babeczki zyskały czekoladowe kropki i pyszny smak czekolady! Dzięki bananom zrobiły się ciężkie i wilgotne! Są idealne jeśli macie ochotę na coś słodkiego, a nie chcecie spędzić w kuchni pół dnia- robi się je naprawdę szybko i nie wymagają wyjmowania miksera :) Z podanej porcji wychodzą 24 szt., więc jeśli nie chcecie przygotowywać ich tyle, weźcie połowę porcji.


SKŁADNIKI:
(24 szt.)

  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 szklanki mąki
  • pół szklanki oleju (rzepakowego, słonecznikowego lub oliwy)
  • pół szklanki ciepłej wody
  • szklanka mleka
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 banany
  • tabliczka (100g) gorzkiej czekolady (np. z dodatkiem żurawiny)
Foremka do muffinek + papilotki

Wszystkie składniki ciasta (oprócz bananów i czekolady) przełożyć do miski i wymieszać za pomocą trzepaczki. Banany drobno pokroić, czekoladę posiekać (na mniejsze i większe kawałki), dodać do ciasta i wmieszać. Formę do muffinek wyłożyć papilotkami i rozłożyć ciasto do wszystkich otworów. Gotowe babeczki wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 st. C i piec przez ok. 30 min. Gotowe babeczki wyjąć i wystudzić na kratce. 
Smacznego!






6 komentarzy: Leave Your Comments

  1. Mniam, pyszne babeczki :D

    OdpowiedzUsuń
  2. uwielbiam bananowe wypieki:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To tak jak ja! Banany idealnie sprawdzają się we wszelkiego rodzaju wypiekach :))

      Usuń
  3. Wyglądają bajecznie! Takich jeszcze nie robiłem. Mam gości w przyszłym tygodniu to zrobię :) Dzięki!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Koniecznie daj znac jak wyszły i czy gościom smakowały :))

      Usuń

Drukuj

Wydrukuj Przepis

Obserwatorzy