siła smaku

Placek owsiany z owocami

6

---



Placek owsiany (czy raczej omlet owsiany) widziałam dawno temu na kilku blogach. Nie byłam jednak optymistycznie nastawiona do smażenia jajek z płatkami owsianymi zmielonymi na mąkę. Okazało się jednak, że taki placek sprawdza się idealnie na początek dnia, jest pożywny, zdrowy i po prostu pyszny! (serio!) Teraz jako dodatek możecie wykorzystać świeże owoce, a sprawdzą się również konfitury, dżemy, masło orzechowe czy domowy krem czekoladowy. Zostawiam Was z przepisem i idę usmażyć jeden dla siebie ;) To naprawdę idealne śniadanie!!



SKŁADNIKI:
(na jedną porcję)

  • 2 jajka
  • 40 g płatków owsianych
  • łyżka otrąb (można pominąć)
  • łyżka jogurtu naturalnego (lub mleka albo wody)
  • szczypta proszku do pieczenia
  • garść ulubionych owoców (lub dodatki jak wyżej)
Płatki owsiane i otręby zmielić w młynku na mąkę (można spróbować również w robocie lub za pomocą blendera albo użyć gotowej mąki owsianej). Jajka wbić do miski, dodać mąkę, jogurt naturalny i szczyptę proszku i dokładnie wymieszać za pomocą trzepaczki. Małą teflonową patelnie rozgrzać, przełożyć całe ciasto i smażyć na średnim ogniu aż jedna strona się zetnie (patelni nie trzeba dodatkowo natłuszczać, chyba że wiecie, że Wasza patelnia przywiera). Do lekko ściętego ciasta możecie dodać owoce lub usmażyć placek bez owoców i dodać tylko świeże. Kiedy jedna strona ładnie się zezłoci, a placek wyrośnie, przełożyć na drugą stronę i chwile dosmażyć. Podawać gorący z wybranymi dodatkami.
Smacznego!


6 komentarzy: Leave Your Comments

  1. Wygląda smakowicie. :)
    I bardzo pulchniutki. :) Ślinka cieknie oj cieknie. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja myślałam, że będzie sztywny i gumowaty ze wzg. na płatki, ale wychodzi absolutnie pysznie!! Polecam :)

      Usuń
  2. Uwielbiam takie słodkie śniadania :)
    Bardzo puszysty Ci wyszedł ten placuszek, pyszny musiał być :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To prawda- jest moim dużym zaskoczeniem, ale stanowi przepyszne śniadanie!

      Usuń

Drukuj

Wydrukuj Przepis

Obserwatorzy