siła smaku

Warsztaty - Kuchnia tajska dla zdrowia

0

---

Jakiś czas temu otrzymałam zaproszenie od Ambasady Tajlandii w Polsce na warsztaty pt. "Kuchnia tajska na zdrowie". Warsztaty były połączone z wizytą w Polsce znakomitych ekspertów azjatyckich smaków i mistrzów carvingu!
Okazało się, że Tajlandia to nie tylko dobrze nam znane curry, ale również mnóstwo przypraw, wyrazistych smaków i moc kolorów! Kuchnia tajska w dużej mierze opiera się na makaronie sojowym, ryżu i owocach morza. Dzięki temu jest bardzo zdrowa i lekka. Przyprawy najczęściej używane, takie jak trawa cytrynowa, chili, świeży imbir i spokrewniony z nim galangal- mają właściwości lecznicze, poprawiają odporność, pobudzają krążenie i wspomagają koncentracje, a także leczą przeziębienia i migreny! Kuchnia tajska jest jedną z najsmaczniejszych i najzdrowszych na świecie! Jej mistrzowie komponują większość posiłków kierując się zasadą pięciu smaków- ma być słodko, gorzko, ostro, kwaśno i słono jednocześnie! 








Przy okazji warsztatów mieliśmy także możliwość zmierzyć się ze sztuką carvingu, czyli rzeźbienia wzorów w owocach i warzywach. Okazało się, że musimy jeszcze długo ćwiczyć, zanim nabierzemy takiej wprawy jak mistrzowie z Tajlandii.








Serdecznie dziekuję Ambasadzie Tajlandii za zaproszenie i fantastycznie spędzony czas! Jeśli Wy będziecie mieli ochotę poznać smaki Tajlandii, będę mieć dla Was przepis na szybką i pyszną zupę Tom Yum Kung. 

0 komentarze:

Prześlij komentarz

Drukuj

Wydrukuj Przepis

Obserwatorzy