---
Ekspresowe przepisy sprawdzają się u mnie najlepiej!! Mogę wtedy wrócić z pracy i po 10 minutach mieć już obiad w piekarniku. To bardzo oszczędza czas i daje możliwość zjedzenia prawdziwego obiadu czy kolacji praktycznie każdego dnia! Wasz kurczak zyska jeszcze więcej, jeśli o obiedzie pomyślicie już poprzedniego wieczora i zamarynujecie mięso w ulubionych przyprawach. Dodatek cytryn i oliwek w tym przypadku idealnie nawiązuje do lata, więc możecie cieszyć się jego smakami przez okrągły rok!
SKŁADNIKI:
- ok. 1 kg udek i podudzi z kurczaka (lub cały kurczak podzielony na części)
- 1 duża cytryna
- 1 duża cebula
- pół szklanki zielonych oliwek (użyłam tych z pestkami)
- oliwa
- sól, pieprz
- świeży (lub suszony) tymianek
- natka pietruszki lub inne ulubione zioła
Udka najlepiej przygotować dzień wcześniej- umyć, osuszyć, przełożyć do szczelnego pojemnika, doprawić solą i pieprzem oraz np. suszonym tymiankiem lub oregano, zalać oliwą, dokładnie wymieszać i zostawić w lodówce.
Zamarynowane udka przełożyć do naczynia żaroodpornego (razem z oliwą, w której się marynowały). Cebulę i cytryny pokroić w grube plastry i razem z oliwkami dodać do kurczaka. Na wierzchu ułożyć kilka gałązek natki lub świeżego tymnianku (albo innych ulubionych ziół).
Jeśli wcześniej kurczak nie był marynowany, ułożyć umyte i osuszone kawałki w naczyniu żaroodpornym, dodać pokrojoną cebulę, cytryny i oliwki, zalać oliwą, doprawić solą i pieprzem (oraz ulubionymi ziołami), wszystko razem wymieszać i odstawić na 7-10 minut.
Gotowego kurczaka wstawić do piekarnika nagrzanego do 180-190 st.C i piec ok. godziny. Kurczak (ze względu na sok z cytryny), nie będzie bardzo brązowy, ale ładnie się zarumieni.
Smacznego!
Jak ja lubię takie dania, świetnie wygląda:)
OdpowiedzUsuńDziękuję, faktycznie wyszło pysznie! ;))
Usuń