siła smaku

Chleb pszenny z żurawiną

2
---


W mojej ulubionej restauracji na Mokotowie podają najlepszy chleb z żurawiną, jaki kiedykolwiek jadłam! Dlatego kiedy na blogu Marty pojawił się ten chleb (klik), wiedziałam, że muszę go upiec! Przepis jest naprawdę prosty i bardzo szybki (nie licząc czasu, kiedy chleb musi rosnąć) i naprawdę wyjdzie Wam, nawet jeśli nigdy wcześniej nie piekliście samodzielnie chleba w domu! Koniecznie wypróbujcie! Chleb wychodzi bardzo mięciutki w środku z chrupiącą skórką (tak jak lubię najbardziej!), Z podanych składników wyszły mi dwa mniejsze bochenki- jeden do zjedzenia od razu, drugi do zamrożenia! Idealny, weekendowy wypiek!



SKŁADNIKI:
  • 500 g mąki pszennej
  • 50 g płatków owsianych
  • 75 g żurawiny
  • 500 ml wody
  • 7 g suszonych drożdży
  • 1 łyżeczka soli
  • otręby owsiane do wysypania foremek i wierzchu chlebków


Wszystkie składniki przełożyć do dużej miski i wymieszać do połaczenia. Miskę przykryć ściereczką i odstawić ciasto do wyrośnięcia na ok. 1,5 h. Przygotować dwie keksówki (ok. 20x10x6 cm) do pieczenia - ja swoje wysmarowałam masłem i wysypałam otrębami, ale możecie je też wyłożyć papierem do pieczenia. Wyrośnięte ciasto podzielić na dwie foremki, wierzch wysypać otrębami (lub makiem czy sezamem) i odstawić jeszcze na pół godziny. Piec w temp. 180 st. C przez ok. 60 minut. Chleb możecie też upiec w jednej formie do keksówki (ok. 35 cm długości), wówczas czas pieczenia zwiększcie do ok. 80 minut. Gotowy chleb wyjąć z foremk i wystudzić na kratce.
Smacznego!



2 komentarze: Leave Your Comments

Drukuj

Wydrukuj Przepis

Obserwatorzy