siła smaku

Wytrawne muffiny z żółtym serem

3

---



Zanim na dobre wkręcę się w świąteczny klimat, a na blogu zagoszczą tylko takie przepisy, mam dla Was jeszcze jeden przepis. Wytrawne muffiny są niezastąpione jako drugie śniadanie do pracy czy szkoły, mogą stanowić miłe urozmaicenie imprezowego menu (sylwester i karnawał przecież już niedługo!!), a także jako przekąska podczas zabaw na śniegu w ferie czy kuligu. Idealne połączenie ostrego sera z delikatnym muffinowym ciastem! Ja użyłam cheddara (najlepszy jest ten z Lidla), ale możecie użyć innego rodzaju.Robi się je baaardzo szybko i jeszcze szybciej znikają.
Koniecznie musicie spróbować!



SKŁADNIKI:
(na 12 muffinek)

  • 180 g sera cheddar (lub innego ostrego w smaku)
  • 1 średnia marchewka
  • 250 g mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 100 ml oleju lub oliwy
  • 1 szklanka mleka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • mieszanka ulubionych suszonych ziół, świeżo mielony pieprz

Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce na średnich oczkach. Na tej samej tarce zetrzeć ser. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, pieprzem i ziołami (w sumie ok. 2 łyżeczek ulubionych ziół: ja dodaję oregano i zioła prowansalskie). W drugiej misce wymieszać olej z mlekie, wbić jajka i dokładnie wymieszać. Płynne produkty przelać do mąki z dodatkami i wymieszać widelecem tylko do połączenia składników. Następnie dodać całą marchew i 3/4 sera i wmieszać w ciasto. Formę do muffinek wyłożyć papierem lub papilotkami i rozłożyć równomiernie ciasto do każdego otworu. Na wierzchu każdego muffina posypać resztą sera. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.C i piec przez ok. 30 minut, aż muffiny urosną i zrobią się złoto- brązowe. Przestudzić na kratce przed podaniem.
Smacznego!



3 komentarze: Leave Your Comments

Drukuj

Wydrukuj Przepis

Obserwatorzy