siła smaku

Prosty, pieczony łosoś

1

---



Jeśli dopadło Cie styczniowe przygnębienie i kompletnie na nic nie masz siły ten przepis jest dla Ciebie. A jeśli przy okazji wśród Twoich postanowień noworocznych znalazło się zdrowe/zdrowsze odżywianie, to koniecznie musisz upiec tego łososia. Do przygotowania w sumie nawet nie musisz zdejmować płaszcza, no chyba że w kuchni bardzo się brudzisz. Włącz piekarnik, wyjmij rybę, przełóż do naczynia i dopraw. Mniej niż dwie minuty prawda? Później tylko 15 minut pieczenia, a Ty w tym czasie możesz przebrać się w domowy dres. Zrób do niej chrupiące grzanki, zalej kuskus wrzątkiem albo po prostu skrop sałatę oliwą. Kolacja gotowa! A teraz już tylko jedz i myśl o tym, że przecież wkrótce wiosna ;)



SKŁADNIKI:

  • ok. 300 g filetu z łososia
  • 4 - 5 plastrów cytryny
  • kilka gałązek świeżej mięty
  • oliwa (dobrej jakości)
  • świeżo mielony pieprz
Filet umyć, osuszyć i pokroić na mniejsze (ok. 100 g) części. Na dno naczynia żaroodpornego wyłożyć plastry cytryny, ułożyć kawałki ryby (skórą do dołu), przykryć gałązkami mięty, doprawić pieprzem i ponownie skropić oliwą. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 st. C i piec przez ok. 15-20 minut. Podawać z ulubionymi dodatkami!
Smacznego!


1 komentarz: Leave Your Comments

Drukuj

Wydrukuj Przepis

Obserwatorzy