siła smaku

Trufle kokosowe z kaszy jaglanej

2
---



Pyszny, bardzo zdrowy przepis, któremu trudno się oprzeć. Trufle przygotowuje się szybko i naprawdę łatwo, poradzą sobie z nimi nawet dzieci. Idealne na słodką przekąskę w ciągu dnia. Jeśli do środka dodacie migdał, będą smakowały zupełnie podobnie do Rafaello. No i mogą stanowić piękny, własnoręcznie zrobiony prezent!

 


SKŁADNIKI:
(źródło: link)

  • ok. pół szklanki kaszy jaglanej (tak, aby po ugotowaniu kaszy była szkolanka)
  • 2 szklanki wiórków kokosowych + ok. 1/3 szklanki do obtoczenia
  • 3-4 płaskie łyżki ksylitolu (lub cukru pudru)
  • pół łyżeczki oleju kokosowego
Kaszę przesypać na sito i kilkakrotnie przelać ją na zmianę zimną i gorącą wodą. Następnie ugotować według przepisu na opakowaniu. Przestudzić. Jeszcze ciepłą kaszę przełożyć do robota (malaksera), dodać wiórki, ksylitol lub cukier i olej i wszystko zmiksować na jednolitą masę (osobiście nie próbowałam, ale możecie spróbować zrobić to blenderem). Z powstałej masy formować kule wielkości orzecha włoskiego i obtaczać w wiórkach. Schłodzić w lodówce przed podaniem.
Smacznego!




2 komentarze: Leave Your Comments

  1. Czy można olej kokosowy zamienić na zwykły, pytam bo akurat takowego nie posiadam .... a nie wiem, czy w przypadku tych trufli olej kokosowy nie służy temu by ładnie tężały np....?

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetne trufelki :)

    OdpowiedzUsuń

Drukuj

Wydrukuj Przepis

Obserwatorzy