---
Szybka, rozgrzewająca i idealna na zimowe wieczory. Dzięki marchewkom nie ma charakterystycznego, zielonego koloru zupy brokułowej. No i jest bardzo prosta do przygotowania, więc jesli nie macie czasu na gotowanie, ten przepis sprawdzi się idealnie. Pamiętajcie też o dodatku prażonego słonecznika lub pestek dyni, ja uwielbiam ją z dodatkiem świeżej kolendry. Koniecznie wypróbujcie!
SKŁADNIKI:
- 1 brokuł
- 2 średnie marchewki
- 1 cebula
- 1-2 ząbki czosnku
- oliwa
- sól, pieprz
- woda
Brokuły wrzucić na wrzątek i gotować prawie do miękkości przez ok. 7 minut. Ja osobiście wole je ugotować na parze, wówczas nie tracą koloru i zachowują więcej witamin. Marchewki obrać i pokroić w plasterki, cebulę pokroić w półksiężyce. W garnku rozgrzać oliwę, wrzucić marchewki, cebulę i przeciśnięte ząbki czosnku i chwilę przesmażyć. Następnie zalać wodą i gotować do miękkości, przez ok. 15 minut. Dodać brokuły i gotować jeszcze przez chwilę. Gotową zupę zmiksować na gładko, doprawić solą i pieprzem. Podawać z dodatkiem prażonych nasion słonecznika lub dyni.
Jak pysznie wygląda. A jaka prosta w przygotowaniu ! Na pewno skorzystam z przepisu, bo uwielbiam zupy krem :)
OdpowiedzUsuń