siła smaku

Krem z brokułów i marchewki

1

---



Szybka, rozgrzewająca i idealna na zimowe wieczory. Dzięki marchewkom nie ma charakterystycznego, zielonego koloru zupy brokułowej. No i jest bardzo prosta do przygotowania, więc jesli nie macie czasu na gotowanie, ten przepis sprawdzi się idealnie. Pamiętajcie też o dodatku prażonego słonecznika lub pestek dyni, ja uwielbiam ją z dodatkiem świeżej kolendry. Koniecznie wypróbujcie!



SKŁADNIKI:

  • 1 brokuł
  • 2 średnie marchewki
  • 1 cebula
  • 1-2 ząbki czosnku
  • oliwa
  • sól, pieprz
  • woda
Brokuły wrzucić na wrzątek i gotować prawie do miękkości przez ok. 7 minut. Ja osobiście wole je ugotować na parze, wówczas nie tracą koloru i zachowują więcej witamin. Marchewki obrać i pokroić w plasterki, cebulę pokroić w półksiężyce. W garnku rozgrzać oliwę, wrzucić marchewki, cebulę i przeciśnięte ząbki czosnku i chwilę przesmażyć. Następnie zalać wodą i gotować do miękkości, przez ok. 15 minut. Dodać brokuły i gotować jeszcze przez chwilę. Gotową zupę zmiksować na gładko, doprawić solą i pieprzem. Podawać z dodatkiem prażonych nasion słonecznika lub dyni.
Smacznego!


1 komentarz: Leave Your Comments

  1. Jak pysznie wygląda. A jaka prosta w przygotowaniu ! Na pewno skorzystam z przepisu, bo uwielbiam zupy krem :)

    OdpowiedzUsuń

Drukuj

Wydrukuj Przepis

Obserwatorzy