siła smaku

Sernik - jogurtowiec

3

---



W tym roku na blogu nie pojawiły się żadne świąteczne przepisy, ale jednym koniecznie muszę się z Wami podzielić! Domyślam się, że z jogurtu greckiego to żaden sernik, chociaż strukturą naprawdę go przypomina. Jest bardzo prosty, delikatny i puszysty i jestem przekonana, że większość nie będzie miała z nim problemu ;) Wypróbujcie koniecznie, najlepiej jeszcze przed świętami, bo przygotowania zajmą Wam dosłownie chwilę!



SKŁADNIKI:

Kruchy spód:

  • 2 łyżki cukru pudru
  • pół szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżki kakao
  • 50 g masła
  • 1 żółtko
Wszystkie składniki posiekać razem, a następnie zagnieść gładkie ciasto. Ja robię to w robocie, można również użyć miksera. Okrągłą formę (21 cm) wyłożyć papierem do pieczenia (samo dno) i wylepić ciastem spód. Piekarnik nagrzać do 180 st. C i podpiec spód przez ok. 15 min.

Masa jogurtowa:
  • 700 g jogurtu naturalnego typu greckiego
  • 3 jajka
  • 3 (czubate) łyżki cukru pudru
  • 2 łyżki otartej skórki pomarańczowej
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego (bez cukru) 
  • szczypta soli (do białek)
Żółtka oddzielić od białek do dwóch różnych misek. Do żółtek dodać jogurt grecki, budyń (proszek) i skórkę pomarańczową. Wszystko zmiksować do połączenia składników. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Kiedy będą już wystarczająco ubite, dodawać stopniowo cukier puder (po łyżce) i nadal miksować. Połączyć obie masy, dodając białka do żółtek stopniowo (po łyżce) i delikatnie mieszając, tylko do połączenia składników.
Gotową masę przełożyć na podpieczony spód, wierzch wyrównać i piec w 160 st. C. przez około 60 minut, aż wierzch sernika ładnie się zezłoci. 
Po tym czasie sernik wystudzić w uchylonym piekarniku (nie wyjmować). Najlepiej przechowywać w lodówce. 
Smacznego!


3 komentarze: Leave Your Comments

  1. Anonimowy1.4.16

    Czy można użyć zwykły jogurt naturalny czy wyjdzie za rzadkie?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ze zwykłym nie próbowałam, ale obawiam się, że ciasto mogłoby wyjść bardzo płynne. Lepiej skorzystać z typu greckiego :)

      Usuń
  2. pyszności, zapraszam http://fantastic-brand.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń

Drukuj

Wydrukuj Przepis

Obserwatorzy