siła smaku

Najlepsze placki z cukinii z fetą

2

---

Kiedy sezon na cukinie w pełni, przygotowuję je bardzo często (po przygodzie, którą opisałam na fb, sprawdzając dokładniej wszystkie dodane jajka), na szczęście teraz możecie z niej korzystać cały rok! Placki są pyszne i bardzo proste do wykonania. Zamiast fety możecie użyć mnóstwa innych dodatków: usmażony boczek, gotowane buraki lub marchewki czy pietruszki (które np. zostaną Wam z gotowania rosołu), a także świeże zioła (bazylię, natkę, koperek czy szczypiorek). Zamiast fety możecie do nich dołożyć kozi ser, parmezan lub cheddar. Każde połączenie na pewno Was zachwyci! Przepis na podstawie tego - klik. 

SKŁADNIKI:

  • 1 średnia cukinia
  • 2 jajka
  • 1 i 1/4 szklanki mąki
  • ok. 80 g sera typu feta
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżka jogurtu naturalnego
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 ząbki czosnku
  • pół pęczka koperku (posiekanego)
  • olej lub oliwa - do smażenia 
Cukinie zetrzeć na tarce o dużych oczkach, przełożyć do miski i zasypać solą. Odstawić na 10 minut, następnie cukinie odsączyć na sicie z nadmiaru soku. Do cukinie dodać pozostałe składniki i wszystko dokładnie wymieszać, aż do połączenia składników. Na rozgrzaną patelnię wlać olej i smażyć placki partiami na złoty kolor z obu stron. Gotowe placki odsączać na ręczniku papierowym i podawać (najlepiej z dodatkiem jogurtu naturalnego z sokiem z cytryny i świeżym koperkiem).
Smacznego!


2 komentarze: Leave Your Comments

Drukuj

Wydrukuj Przepis

Obserwatorzy