siła smaku

Kakaowe trufle z kaszy jaglanej

2

---




Gwarantuję Wam, że nikt nie będzie kręcił nosem na kaszę jaglaną w ich składzie, bo jest kompletnie niewyczuwalna. Za to kule są pyszne, zdrowe i idealnie nadają się do zabrania do pracy i szkoły. Możecie je zapakować w śniadaniówki i zjeść na drugie śniadanie lub lunch z kubkiem kawy czy herbaty. Oprócz tego są bardzo szybkie w przygotowaniu, no i mają jeszcze jedną zaletę ;) Możecie je przygotować, kiedy po obiedzie zostanie Wam kasza ;) Założę się, że wielu z Was nie pomyślało, żeby resztki z obiadu zamienić na zdrowy deser ;)



SKŁADNIKI:

  • ok. pół szklanki kaszy jaglanej / ok. 1 szklanki ugotowanej
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżki wiórków kokosowych
  • 1 łyżka suszonej żurawiny
  • 3 łyżki cukru pudru (lub ksylitolu)
Kaszę wsypać na sito i kilkakrotnie przelać na zmianę zimną i gorącą wodą, aby pozbyć się goryczki. Następnie ugotować według przepisu na opakowaniu i odstawić do przestudzenia. Jeszcze ciepłą kaszę przełożyć do robota, dodać cukier i kakao oraz wiórki i rozdrobnioną żurawinę. Wszystko razem dokładnie zmiksować. Z masy formować kulki wielkości orzecha włoskiego i wstawić do schłodzenia do lodówki. 
Smacznego!


2 komentarze: Leave Your Comments

  1. uwielbiam takie słodkości.
    Pyszne kuleczki :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Z kaszy jaglanej można wyczarować wspaniałe słodkości!

    OdpowiedzUsuń

Drukuj

Wydrukuj Przepis

Obserwatorzy