---
To bardziej ciasto niż tort, ale gwarantuje, że Waszym walentynkom będzie smakować!!
Ja Wam życzę samych najsłodszych chwil nie tylko dziś, ale i przez cały rok!!
ps. Jak zauważycie, przekładanie kremem idzie mi najgorzej ;) Bądzicie wyrozumiali, naprawdę się starałam!! Smak na pewno rekompensuje moje niedociągnięcia ;))
SKŁADNIKI:
- 450 g gorzkiej czekolady (4 i pół tabliczki ;))
- 200 g masła (kostka)
- 250 ml mleka (szklanka)
- 3 jajka
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 150 g (niepełna szklanka) mąki pszennej
- pół szklanki kakao
- po łyżeczce proszku do pieczenia i sody oczyszczonej
- pół szklanki powideł śliwkowych
- 2 puszki masy krówkowej (2x 400g)
Do garnka przelać mleko, dodać kostkę masła (w kawałkach) i podgrzewać, aż całe masło się rozpuści. Dwie tabliczki czekolady (200 g) połamać na kostki, dodać do rozpuszczonego masła z mlekiem i rozpuszczać mieszając, aż do uzyskania gładkiego sosu czekoladowego. Odstawić do przestudzenia.
W misce wymieszać mąkę, cukier, kakao, sodę i proszek do pieczenia.
Przestudzony czekoladowy sos przelać do dużej miski, dodać trzy jajka (jednocześnie!!) cały czas mieszając za pomocą trzepaczki, aby w sosie nie powstała jajecznica. Następnie dodać wszystkie suche składniki i wymieszać za pomocą trzepaczki, do połączenia składników.
Gotowe ciasto przelać do foremki (23 cm, ale możecie użyć mniejszej lub większej) wyłożonej papierem do pieczenia i piec w temp. 180 st. C, przez ok. 45 minut.
Upieczone ciasto wyjąć i wystudzić.
Wystudzone ciasto przekroić na trzy równe blaty. Przygotować krem. 250 g czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej (lub w mikrofalówce). Masę kajmakową z obydwu puszek przełożyć do miski i zmiksować. Stopniowo dodawać przestudzoną czekoladę, ciągle miksując. Gotowa masa jest jednolita i ma ciemnobrązowy kolor.
Na spodze ułożyć pierwszy blat, posmarować go kremem i przykryć drugim blatem, Drugi plat posmarować powidłami śliwkowymi, a następnie kremem kajmakowym. Przykryć trzecim blatem, następnie posmarować krem i boki ciasta.
Gotowe ciasto wstawić do lodówki przynajmniej na cztery godziny, aby krem zastygł. Ciasto przed podaniem wyjąć z lodówki na ok. 15 minut, aby się ociepliło i stało miękkie.
Czekolada - tak, tak, tak!!! Fantazja:)
OdpowiedzUsuńZgadzam się Nemi :) czekolada bardzo na tak!
UsuńJuż można się wgryźć??
OdpowiedzUsuńOczywiście :))
UsuńŚwietny pomysł! Do tego pyszna kawa...mniammm
OdpowiedzUsuńTylko kawa musi być gorzka, bo ciasto jest obłędnie słodkie!! ;)
Usuńobłędnie czekoladowe i jeszcze tyyle kajmaku! *.* CUDO!
OdpowiedzUsuńDziękuje ;**
UsuńObłędny! Moje kubki smakowe oszalały :)
OdpowiedzUsuńZatem się częstuj :))
UsuńAle obłędny! Czekoladowa rozkosz :)
OdpowiedzUsuńDokładnie tak!!
UsuńPyszny musiał być!
OdpowiedzUsuńOoo tak, ale bardzo słodki ;)) Trzeba do niego pić dużo gorzkiej kawy lub herbaty!!
UsuńJestem pewna, że smakowało bajecznie :)
OdpowiedzUsuńDokładnie tak!! ;)
UsuńIdealnie czekoladowe ciacho :-)
OdpowiedzUsuń;)) mam podobne zdanie!!
UsuńIdealne <3 Wygląda booosko :)
OdpowiedzUsuńhttp://wenus-lifestyle.pl/2015/02/herbata-z-imbirem-rozgrzewajaca-imbir-wlasciowosci/
bardzo dziękuję!!
UsuńWspaniały tort! Idealny na Walentynki :)
OdpowiedzUsuńNa walentynki jest idealny :))
Usuń