siła smaku

Pesto z rukoli

21

---



Osobiście nie jadłam lepszego!! Na blogu znajdziecie przepisy na pesto szpinakowe (tu), pesto ziołowe (tu), czy pesto z pietruszki (tu), ale połączenie rukoli, suszonych pomidorów i pestek dyni to mój zdecydowany numer jeden!! Smakuje idealnie do grzanek i kanapek (tak aktualnie jem je na śniadania i kolacje) oraz do kurczaka czy ryb. Z poniższego przepisu wyjdzie Wam całkiem spory słoiczek, który możecie przechowywać w lodówce ok. dwóch tygodni. Pesto wymieszane z ciepłym makaronem, może stanowić idealny obiad, ale pasuje również jako dodatek do sałat. Macie naprawdę mnóstwo okazji do jego wykorzystania, a przygotowanie zajmie Wam dosłownie chwilę. Osobiście najbardziej lubię tego rodzaju przepisy ;)



SKŁADNIKI:
  • ok. 100 g liści rukoli
  • 3-4 łyżki pestek dyni
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki pasty z suszonych pomidorów lub 4-5 suszone pomidory z oliwy
  • 1/3 szklanki oliwy
  • 1/3 szklanki drobno startego parmezanu
  • sól, pieprz

Pestki dyni podprażyć na suchej patelni i lekko ostudzić. Rukolę opłukać osuszyć i przełożyć do wysokiego naczynia. Dodać pestki, przeciśnięte ząbki czosnku (nie dodawajcie całych, bo mogą się dobrze nie zmiksować), wsypać parmezan, dodać pokrojone pomidory lub pastę i połowę podanej ilości oliwy i zmiksować na gładką masę. Dodać pozostałą oliwę tak, aby uzyskać odpowiednią (dla siebie) konsystencję- nie musicie dodawać całej podanej ilości. Ponownie zmiksować. Gotowe pesto przełożyć do słoika i przechowywać w lodówce. 
Smacznego!



21 komentarzy: Leave Your Comments

  1. zostało mi pół opakowania rukoli po pizzy i zastanawiam się nad tym pesto :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Hania nie zastanawiaj się :)) jest tak pyszne, że naprawdę warto!

      Usuń
  2. Tego mi było trzeba :) Pychota!
    Na szczęście wszystkie składniki mam zawsze w domu, już będę wiedziała co robić ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też staram się miec je w domu i co raz częściej przygotowuję pesto ;)

      Usuń
  3. świetne pesto, z makaronem też by super smakowało :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Makaron i pesto (osobno) zabieram do pracy! Pasuje idealnie :))

      Usuń
  4. Lubię pesto ale chyba zielone zazwyczaj jadłam z bazylii. Rukola to dla mnie podstawa sałatek więc i pesto musi być smaczne.

    OdpowiedzUsuń
  5. No to coś dla mnie, zdecydowanie; )

    OdpowiedzUsuń
  6. Kuszące! Uwielbiam takie zdjęcia <3 Aż chce się jeść :P

    OdpowiedzUsuń
  7. Potwierdzam, pesto z rukoli jest fantastyczne! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się że się ze mną zgadzasz :))

      Usuń
  8. Do chlebka zapewne przepyszna, nie miałam okazji jeszcze spróbować, ale robiłam z colendry też mi smakowała. Pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z kolendry ja jeszcze nie próbowałam. Nie wiem czy jej intensywny smak pasowałby mi do takiej ilości :)) Ale może kiedyś się odważę przygotować ;) Również pozdrawiam! :*

      Usuń
  9. Bardzo fajna propozycja. Świetnie musiało smakować

    OdpowiedzUsuń
  10. Takie domowe pesto chętnie bym zjadła :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. w takim razie koniecznie przygotuj ;) to tylko minuta miksowania ;))

      Usuń

Drukuj

Wydrukuj Przepis

Obserwatorzy