---
Osobiście nie jadłam lepszego!! Na blogu znajdziecie przepisy na pesto szpinakowe (tu), pesto ziołowe (tu), czy pesto z pietruszki (tu), ale połączenie rukoli, suszonych pomidorów i pestek dyni to mój zdecydowany numer jeden!! Smakuje idealnie do grzanek i kanapek (tak aktualnie jem je na śniadania i kolacje) oraz do kurczaka czy ryb. Z poniższego przepisu wyjdzie Wam całkiem spory słoiczek, który możecie przechowywać w lodówce ok. dwóch tygodni. Pesto wymieszane z ciepłym makaronem, może stanowić idealny obiad, ale pasuje również jako dodatek do sałat. Macie naprawdę mnóstwo okazji do jego wykorzystania, a przygotowanie zajmie Wam dosłownie chwilę. Osobiście najbardziej lubię tego rodzaju przepisy ;)
SKŁADNIKI:
- ok. 100 g liści rukoli
- 3-4 łyżki pestek dyni
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki pasty z suszonych pomidorów lub 4-5 suszone pomidory z oliwy
- 1/3 szklanki oliwy
- 1/3 szklanki drobno startego parmezanu
- sól, pieprz
Pestki dyni podprażyć na suchej patelni i lekko ostudzić. Rukolę opłukać osuszyć i przełożyć do wysokiego naczynia. Dodać pestki, przeciśnięte ząbki czosnku (nie dodawajcie całych, bo mogą się dobrze nie zmiksować), wsypać parmezan, dodać pokrojone pomidory lub pastę i połowę podanej ilości oliwy i zmiksować na gładką masę. Dodać pozostałą oliwę tak, aby uzyskać odpowiednią (dla siebie) konsystencję- nie musicie dodawać całej podanej ilości. Ponownie zmiksować. Gotowe pesto przełożyć do słoika i przechowywać w lodówce.
Smacznego!
zostało mi pół opakowania rukoli po pizzy i zastanawiam się nad tym pesto :)
OdpowiedzUsuńHania nie zastanawiaj się :)) jest tak pyszne, że naprawdę warto!
UsuńTego mi było trzeba :) Pychota!
OdpowiedzUsuńNa szczęście wszystkie składniki mam zawsze w domu, już będę wiedziała co robić ;)
Ja też staram się miec je w domu i co raz częściej przygotowuję pesto ;)
Usuńświetne pesto, z makaronem też by super smakowało :)
OdpowiedzUsuńMakaron i pesto (osobno) zabieram do pracy! Pasuje idealnie :))
UsuńLubię pesto ale chyba zielone zazwyczaj jadłam z bazylii. Rukola to dla mnie podstawa sałatek więc i pesto musi być smaczne.
OdpowiedzUsuńMyślę, że by Ci posmakowało :))
UsuńNo to coś dla mnie, zdecydowanie; )
OdpowiedzUsuńAngie to koniecznie musisz zrobić :)
UsuńKuszące! Uwielbiam takie zdjęcia <3 Aż chce się jeść :P
OdpowiedzUsuńDziekuję :))
UsuńPotwierdzam, pesto z rukoli jest fantastyczne! :)
OdpowiedzUsuńCieszę się że się ze mną zgadzasz :))
UsuńDo chlebka zapewne przepyszna, nie miałam okazji jeszcze spróbować, ale robiłam z colendry też mi smakowała. Pozdrawiam serdecznie :)
OdpowiedzUsuńZ kolendry ja jeszcze nie próbowałam. Nie wiem czy jej intensywny smak pasowałby mi do takiej ilości :)) Ale może kiedyś się odważę przygotować ;) Również pozdrawiam! :*
UsuńBardzo fajna propozycja. Świetnie musiało smakować
OdpowiedzUsuńJest naprawdę pyszne!!
UsuńTakie domowe pesto chętnie bym zjadła :-)
OdpowiedzUsuńw takim razie koniecznie przygotuj ;) to tylko minuta miksowania ;))
UsuńFaajne to pesto :)
OdpowiedzUsuń