siła smaku

Sałatka cesarska

6


Kiedy zaczyna się robić ciepło, uwielbiam zamieniać ciepłe dania na sałatki!! Te z mięsem i innymi dodatkami spokojnie zastąpią Wam obiad i pozwolą najeść do syta. Jeszcze lepiej, kiedy sałatki zapakuję w pudełka i zabiorę zjeść gdzieś w plenerze (o tym jak przygotować piknik idealny pisałam tu).



Sałatka, którą mam dziś dla Was idealnie pasuje i na piknik (tylko warzywa, sos i kurczaka musicie zapakować w osobne, szczelne pojemniki i wymieszać już na pikniku), jak i na obiad. Przepis bazowy znalazłam w książce "15 minut Jamiego" Jamiego Olivera, ale nie liczcie na to, że przygotowania zajmą Wam jedynie 15 minut :) (mój brat twierdzi, że to "15 minut" czasu antenowego).
Pyszna, pożywna i całkiem zdrowa- idealna w tak słoneczny dzień jak dziś :))



SKŁADNIKI:
dla 4 osób

  • 1 podwójna pierś z kurczaka
  • 1/2 łyżeczki papryki w proszku
  • 2-2 łyżki mąki kukurydzianej
  • ząbek czosnku
  • 1 ciabatta
  • mieszanka ulubionych sałat (u mnie znalazło się troche rzymskiej, radicchio, roszponka itp)
  • kilka pomidorków koktajlowych
  • 2 kawałki pieczonej papryki w oliwie
  • sól, pieprz, oliwa
Dressing:
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 cytryna
  • 40 g parmezanu
  • 2-3 fileciki anchois 
  • 4 łyżki gęstego jogurtu
  • ok. łyżeczki sosu worcester
  • 1 łyżka czerwonego octu winnego
  • 1/2 pęczka bazylii
Filety z kurczaka umyć, osuszyć i usunąć błonki. Przełożyć filety na papier do pieczenia (lub śniadaniowy) i doprawić solą, pieprzem i papryką (z obydwu stron), a następnie obtoczyć w mące kukurydzianej. Przykryć mięso drugim kawałkiem papieru i rozbić za pomocą wałka na grubość ok. 1,5 cm. Mięso usmażyc na patelni (na oliwie) na złoty kolor. Odsączyć z nadmiaru tłuszczu i pokroić w centymetrowe kawałki.
W tym samym czasie na patelni grillowej usmażyć kromki ciabatty na złoto, posmarować przekrojonym na pół ząbkiem czosnku i pokroić w mniejsze paseczki.
Przygotować dressing: do kielicha blendera przecisnąć 1 ząbek czosnku (Jamie przeciska nieobrany czosnek, ale ja tego nie polecam) dodać sok z cytryny, pokruszony parmezan, fileciki anchois, jogurt, sos worcester, winny ocet i listki bazylii. Wszystko zmiksować na gładki sos. 
Sałaty przełożyć na duży półmisek, ułożyć przekrojone na pół pomidorki koktajlowe, paprykę pokrojoną w paski, kawałki kurczaka i tostów. Całość polać przygotowanym dressingiem.
Dodatkowo całą sałatkę można posypać wiórkami parmezanu!
Smacznego!


6 komentarzy: Leave Your Comments

  1. w takie cieplejsze dni sałatka to idelany pomysł na posiłek i do tego tak pyszna jak Twoja :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetnie smakowałaby mi w pracy. Taka treściwa i smakowicie skomponowana!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Do pracy nadaje się idealnie i może spokojnie stanowić cały, treściwy lunch :))

      Usuń
  3. Domowa sałatka Cezar jest pyszna :) Narobiłaś mi smaku :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W takim razie koniecznie musisz ją zrobić :))

      Usuń

Drukuj

Wydrukuj Przepis

Obserwatorzy