---
Podczas warsztatów Kuchni Tajskiej (o ktorych pisałam Wam tu) przygotowaliśmy szybką i bardzo aromatyczną ostro- kwaśną zupę z krewetkami Tom Yum Kung. Dzięki niej możecie poczuć kwintesencję dań rodem z Tajlandii i szybko przenieść się na wymarzone wakacje! Do zupy możecie dodać również grzyby, ale my podczas warsztatów pominęliśmy je. Moim zdaniem idealnym dodatkiem do niej będzie makaron ryżowy lub sojowy! Jeśli lubicie takie smaki- spróbujcie koniecznie!!
SKŁADNIKI:
- 12 średnich krewetek (oprawionych)
- 1 łodyga trawy cytrynowej
- 3 listki limonki
- 1 łyżeczka soli
- 2 łyżki sosu rybnego
- 3 łyżki soku z limonki
- 6 ostrych papryczek (ale proponuje dać mniej)
- 1/2 filiżanki grubo pociętych liści kolendry
Skorupki krewetek usunąć, pozostawiając ogonki (dla wyglądu). Grzbiet każdej krewetki otworzyć nożem i usunąć żyły. Trawę cytrynową lekko zmiażdżyć (szczególnie w najgrubszej części) i pociąć na ok. 5 cm kawałki. Ok. litra wody zagotować, dodać trawę cytrynową, liście limonki i krewetki. Kiedy krewetki zrobią się różowe, doprawić solą, dodać papryczki i jeszcze chwilę gotować. Zdjąć garnek z ognia, doprawić zupę sosem rybnym i sokiem z limonki. Podawać gorącą z dodatkiem liści kolendry.
Smacznego!
Moje smaki. Uwielbiam takie klimaty ;)
OdpowiedzUsuńJa też je bardzo lubię!! A przygotowywane przez prawdziwych mistrzów smakują jeszcze lepiej ;) Polecam przeczytać o warsztatach- można się niezle zainspirować ;))
Usuń