---
Pomimo tego, że pogoda twierdzi inaczej, zaczynam nim wczesnojesienne przepisy. Na blogu będzie bardziej rozgrzewająco, aromatycznie i ciepło!! Mam nadzieje, że Wam się spodoba :)
SKŁADNIKI:
- 1 szklanka ryżu do risotto
- 1 szklanka bulionu/rosołu warzywnego
- 1/3 szklanki białego wytrawnego wina
- 2 łyżki oliwy
- 1 łyżka masła
- 2-3 łyżki startego parmezanu
- 2 łyżki posiekanych listków szałwi
- sól, biały pieprz
- szynka parmeńska do podania
W dużym garnku rozgrzać oliwę i masło, dodać ryż i chwilę przesmażyc, tak aby każde ziarenko pokryło się tłuszczem. Na patelnie wlać pierwszą filiżankę bulionu, wymieszać i podgrzewać na średnim ogniu do momentu, aż ziarenka ryżu wchłoną cały płyn. Po tym czasie dodać kolejną porcję bulionu i postępować tak samo, aż do wykończenia całego bulionu. Następnie dodać wino i poczekać, aż ryż wchłonie cały płyn (tak samo jak w przypadku bulionu). Ważne jest, żeby przy dodawaniu porcji bulionu ryż często mieszać! Kiedy ziarenka będą już miękkie (al'dente) dodać parmezan, szałwię, doprawić sola i pieprzem i dokładnie wymieszać. Podawać z dodatkiem różyczek z szynki parmeńskiej.
Smacznego!
pyszne kremowe risotto przełamane szynką parmeńską.. no, ślinka cieknie :)
OdpowiedzUsuńTo prawda! ;))
UsuńŚwietna propozycja. Uwielbiam risotto!
OdpowiedzUsuńJa też, dziękuję!! ;))
Usuń