siła smaku

Białe risotto z szałwią i szynką parmeńska

4

---

Przepyszne risotto, idealnie białe z dodatkiem zielonych listków szałwi. Bardzo aromatyczne, kremowe i całkiem proste w przygotowaniu. Tak jak przy każdym, białe risotto potrzebuje uwagi i czasu, ale na pewno smakowicie się odpłaci za Waszą cierpliwość.

Pomimo tego, że pogoda twierdzi inaczej, zaczynam nim wczesnojesienne przepisy. Na blogu będzie bardziej rozgrzewająco, aromatycznie i ciepło!! Mam nadzieje, że Wam się spodoba :)


SKŁADNIKI:
  • 1 szklanka ryżu do risotto
  • 1 szklanka bulionu/rosołu warzywnego
  • 1/3 szklanki białego wytrawnego wina
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżka masła
  • 2-3 łyżki startego parmezanu
  • 2 łyżki posiekanych listków szałwi
  • sól, biały pieprz
  • szynka parmeńska do podania
W dużym garnku rozgrzać oliwę i masło, dodać ryż i chwilę przesmażyc, tak aby każde ziarenko pokryło się tłuszczem. Na patelnie wlać pierwszą filiżankę bulionu, wymieszać i podgrzewać na średnim ogniu do momentu, aż ziarenka ryżu wchłoną cały płyn. Po tym czasie dodać kolejną porcję bulionu i postępować tak samo, aż do wykończenia całego bulionu. Następnie dodać wino i poczekać, aż ryż wchłonie cały płyn (tak samo jak w przypadku bulionu). Ważne jest, żeby przy dodawaniu porcji bulionu ryż często mieszać! Kiedy ziarenka będą już miękkie (al'dente) dodać parmezan, szałwię, doprawić sola i pieprzem i dokładnie wymieszać. Podawać z dodatkiem różyczek z szynki parmeńskiej. 
Smacznego!




4 komentarze: Leave Your Comments

  1. pyszne kremowe risotto przełamane szynką parmeńską.. no, ślinka cieknie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetna propozycja. Uwielbiam risotto!

    OdpowiedzUsuń

Drukuj

Wydrukuj Przepis

Obserwatorzy