---
Jeśli szukacie jakiejś świątecznej alternatywy dla serników, makowców i pierników, polecam Wam tort bezowy... Tak, tak!! Cynamonowa beza przełożona słodkim kremem i powidłami śliwkowymi idealnie pasuje na świąteczny stół, jest przepyszna i na pewno zaskoczy Waszych gości. Najlepiej smakuje na świeżo - po 2-3 godzinach odstanych w lodówce, ale spokojnie wytrzyma w niej również i 2-3 dni. No i smak jest naprawdę obłędny! Przekonajcie się sami- polecam!
SKŁADNIKI:
Beza:
- 6 białek z dużych jaj
- 200 g cukru pudru
- 1 łyżka cynamonu
Krem:
- 400 ml śmietany kremówki 36%
- 100 g serka mascarpone
- 2 łyżeczki cukru pudru
- 2 łyżki cynamonu
- pół słoika powideł śliwkowych (ok. 150 g)
- cynamon do dekoracji
Przygotować bezę.
Białka ubić na sztywno (uważać, żeby nie przebić). Pod koniec ubijania, dodawać po łyżce cukru pudru i miksować, aż się rozpuści. Na koniec dodać cynamon i wmieszać w bezę. Gotową masę podzielić na pół, każdą wyłożyć na osobną blaszkę, wyłożoną papierem do pieczenia i uformować okrąg o średnicy ok. 23-24 cm (okręgi można wcześniej narysować na papierze). Piec w pieraniku nagrzanym do 140 st.C przez ok. 50 min (do godziny). Gotowe blaty przestudzić.
Przygotować krem.
Śmietanę ubić razem z mascarpone na krem, pod koniec ubijania dodać cukier i powidła i wszystko dokładnie zmiksować.
Przygotować tort.
Jeden z blatów pokruszyć na duże okruchy. Drugi umieścić na paterze, cały posmarować powidłami śliwkowymi, a następnie wyłożyć 2/3 kremu. Wierzchu obsypać okruchami* z drugiego blatu bezowego, wyłożyć reszte kremu i posypać cynamonem.
Podawać schłodzony.
Smacznego!
- *Można oczywiście użyć blatu w całości i nie kruszyć go wcześniej, jednak moim zdaniem tort lepiej się w ten sposób prezentuje i o wiele łatwiej go kroić.
- Zamiast cynamonu możecie użyć domowej przyprawy korzennej (z tego przepisu), wówczas tort będzie jeszcze bardziej świąteczny
- Z podanej ilości białek można przygotować trzy blaty zamiast dwóch i zrobić tort wyższy. Proporcje kremu pozostają bez zmian, można zwiększyć ilość powideł śliwkowych.
Wspaniały :)
OdpowiedzUsuńWspaniały tort :)
OdpowiedzUsuńNie bardzo rozumiem, powidła dodać do kremu czy wysmarować powidłami beze?
OdpowiedzUsuńWłaśnie pieczą się bezy i nie wiem co dalej :(
pomocy!!
Najpierw powidła, na to krem :) jest napisane wszystko dokładnie !! Powodzenia ;)
UsuńŚmietanę ubić razem z mascarpone na krem, pod koniec ubijania dodać cukier i powidła i wszystko dokładnie zmiksować.
UsuńA potem jest napisane:
cały posmarować powidłami śliwkowymi, a następnie wyłożyć 2/3 kremu.
Jak dla mnie to w kremie mają się znaleźć powidła i na spodzie także. Stąd moje pytanie bo nie wiem czy w kremie mają być też czy tylko na spodzie. Bo ilość powideł czyli 150g jest podana w kremie.
Masz racje tu jest błąd! ;) powidła osobno na beze, krem bez nich ;) chociaż mogłoby isc i do kremu ale juz poprawiam! Dziękuje i smacznego! Daj znac jak wyszło :)
Usuń