---
Z przyprawami do piernika jest tak, że większość kupionych w sklepie ma naprawdę słaby skład. Możecie w nich znaleźć mąkę pszenną (?!), mnóstwo cukru (??) i niewiele korzennych przypraw. Najgorzej jest, jeśli znajdziecie w nich aromaty 'pierniczkowe' i podobne cuda. A przecież przygotowanie korzennej przyprawy, którą śmiało możecie dodawać do piernika i pierniczków to tak naprawdę zmielenie kilku ziaren. Ja korzystam (już od jakiegoś czasu) z przepisu Doroty na mojewypieki.com. Idealna, aromatyczna przyprawa, której przygotowanie zajmie Wam dosłownie chwile. Naprawdę Wam polecam, bo przekonacie się jak bardzo zyskają na tym Wasze wypieki!
SKŁADNIKI:
(wszystkie składniki dodaję na oko, zachowując mniej więcej proporcje)
- ok. 50 g kory cynamonu (ostatecznie, jeśli nie macie, możecie użyć już sproszkowanego)
- ok. 20 g suszonego imbiru
- ok. 15 g goździków
- ok. 15 g ziaren kardamonu (wyłuskanych- nie cierpie tego!! :))
- ok. 10 g ziela angielskiego
- ok. 10 g gałki muszkatołowej
- ok. 10 g ziaren ziela angielskiego
- kilka ziarenek czarnego pieprzu
- 2-3 gwiazdki anyżu
Wszystkie składniki przełożyć do młynka i zmielić.
Przyprawę można również utłuc w moździerzu lub zetrzeć na tarce (tego ostatniego nie polecam).
Przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku.
Smacznego!
0 komentarze:
Prześlij komentarz