---
Jeśli chcielibyście zaskoczyć czymś swoich gości podczas świąt, myślę, że ten przepis sprawdzi się idealnie!! Pudding, który Wam dziś proponuje, przepisu Witka Iwańskiego, przygotowaliśmy podczas Świątecznych Warsztatów ze Śliwką Kalifornijską, o których pisałam tu. To fantastyczny pomysł na urozmaicenie świątecznego stołu! Pudding na pewno sprawdzi się jako dodatek do mięs zamiast np. klasycznych ziemniaków, może być też podawany jako przekąska czy danie główne. Śliwkowy, bardzo aromatyczny z dodatkiem świeżych ziół i boczku!! Całkiem prosty w wykonaniu i na pewno zaskakujący! Koniecznie wypróbujcie ten przepis!
SKŁADNIKI:
- 3 jajka
- 285 ml mleka
- 150 g mąki
- 100 ml oleju słonecznikowego
- 100 g wędzonego boczku
- 120 g suszonych śliwek
- 1 średnia cebula
- 1-2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- świeże zioła: szałwia, rozmaryn
Piekarnik rozgrzać do 240 st.C (góra/dół). Keksówkę o wymiarach ok. 10x25 cm wyłożyć papierem do pieczenia i wlać na dno połowę oleju (50 ml). Wstawić do nagrzanego piekarnika na ok. 15 min.
W tym czasie przygotować pudding. Cebulę, śliwki i boczek pokroić w małą kostkę, czosnek w plasterki. Na patelni rozgrzać resztę oleju, dodać wszystkie pokrojone składniki (boczek, śliwki i cebulę) i przesmażyć przez ok. 5 minut. Odstawić do przestudzenia.
Do dużej miski wbić jajka, dodać mleko i dokładnie wymieszać. Następnie przesiać mąkę, dodać proszek do pieczenia i wszystko dokładnie wymieszać rózgą (tak, żeby w cieście nie było grudek). Przestudzone śliwki z dodatkami przelać do jajecznej masy i wszystko dokładnie wymieszać.
Z piekarnika wyjąć foremkę z rozgrzanym olejem i przelać do niej zawartość miski (oleju nie wylewamy!). Należy przy tym naprawdę uważać, gdyż olej może pryskać.
Na wierzchu puddingu ułożyć listki ziół i wstawić do piekarnika na ok. 20 min.Gotowy pudding powinien mieć złoto- brązowy kolor. Przed krojeniem chwilę przestudzić, a następnie pokroić w grubsze paski i podawać.
Smacznego!
0 komentarze:
Prześlij komentarz