---
Postanowiłam osłodzić Wam trochę rozłąkę i pierwsze przepisy, które pojawią się po przerwie wybrać słodkie. Dziś mam dla Was pyszne, włoskie ciasto - Torta con ricotta. Idealne, jeśli będziecie mieli ochotę odpocząć przez chwilę od owocowych wypieków :)
Ciasto nie wygląda bardzo ciekawie, ale wierzcie mi, że jego smak Was zaskoczy. Proste i szybkie, w sam raz do przygotowania w letnie popołudnie! No i może dla kogoś będzie stanowić pyszne wspomnienie o wakacjach :) ?
SKŁADNIKI:
(źródło)
- 200 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 250 g sera ricotta
- pół kostki masła (100 g) - rozpuszczonego i ostudzonego
- 4 jajka
- 100 g cukru pudru
- 1 laska wanilii
- 2 łyżki likieru cytrynowego (limoncello)
- 1 łyżka skórki otartej z cytryny
- sól
Mąkę przesiać do miski, dodać proszek do pieczenia i wymieszać. Jajka wbić do miski, dodać cukier puder, szczyptę soli i ziarenka z laski wanilii. Całość ubić mikserem na jasną i puszystą masę. 1/3 masy jajecznej odłożyć i ubić ją z ricottą i 2 łyżeczkami mąki. Do reszty masy wsypać mąkę z dodatkami, dodać skórkę z cytryny, rozpuszczone masło i likier i dokładnie wymieszać.
Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia i całość wysmarować masłem. Ciasto wyłożyć i rozprowadzić równomiernie, na wierzch wyłożyć masę z ricottą i wyrównać.
Piec w piekarniku nagrzanym do 170 st.C przez ok. 45 minut, do tzw. suchego patyczka.
Gotowe ciasto przestudzić i podawać. Do ciasta możecie przygotować owocowy sos lub posypać je cukrem pudrem.
Smacznego!
Wygląda pięknie i smacznie 😊
OdpowiedzUsuńDziękuję:)
UsuńCiasto prezentuje sie przepysznie :-). Znakomity przepis. Juz go zapisuje :-).
OdpowiedzUsuń