siła smaku

Muffiny z jagodami

0
Chyba przez to, że jagody były mrożone, muffiny wyszły bardzo wilgotne i zdecydowanie lepsze od tych, które piekłam ze świeżych. Widocznie czasem mrożone owoce lepiej się sprawdzają. Dodatkowo wypróbowałam nowe sylikonowe papilotki i zdecydowanie nie polecam ich do pieczenia bez formy. Są za cienkie, więc ciasto się przelewa i nie zachowuje kształtu. O wiele lepiej sprawdzają się właśnie jako papilotki wielokrotnego użycia.


SKŁADNIKI:
  • 1 i 3/4 szklanki mąki
  • 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki białego cukru
  • pół tabliczki startej gorzkiej czekolady
  • szklanka kefiru (ok. 200 ml)
  • pół szklanki oleju
  • jedno roztrzepane jajko
  • szklanka jagód (mogą być mrożone)
W jednej misce wymieszać wszystkie suche składniki: mąkę, sodę, proszek do pieczenia, cukier i startą czekoladę. W drugiej wymieszać jajko z kefirem, a następnie wmieszać olej. Połączyć suche składniki z mokrymi, a następnie delikatnie wmieszać jagody. 
Formę do muffinek wyłożyć papilotkami, nakładać ciasto do 3/4 wysokości foremek. Piec w temp. 180 st. przez około 25 min., do tzw. "suchego patyczka". Po upieczeniu przestudzić na kratce. 

0 komentarze:

Prześlij komentarz

Drukuj

Wydrukuj Przepis

Obserwatorzy