SKŁADNIKI:
- 1 i 3/4 szklanki mąki
- 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 szklanki białego cukru
- pół tabliczki startej gorzkiej czekolady
- szklanka kefiru (ok. 200 ml)
- pół szklanki oleju
- jedno roztrzepane jajko
- szklanka jagód (mogą być mrożone)
W jednej misce wymieszać wszystkie suche składniki: mąkę, sodę, proszek do pieczenia, cukier i startą czekoladę. W drugiej wymieszać jajko z kefirem, a następnie wmieszać olej. Połączyć suche składniki z mokrymi, a następnie delikatnie wmieszać jagody.
Formę do muffinek wyłożyć papilotkami, nakładać ciasto do 3/4 wysokości foremek. Piec w temp. 180 st. przez około 25 min., do tzw. "suchego patyczka". Po upieczeniu przestudzić na kratce.
0 komentarze:
Prześlij komentarz