siła smaku

Rogaliki z czekoladą i śliwką

1
Bardzo szybki przepis. Uwielbiam połączenie śliwek z czekoladą, zresztą wszystkie owoce pasują do czekolady. A w ogóle to wszystko z czekoladą świetnie współgra. Rogaliki robię już od dawna, wymagają niewiele pracy i szybko się pieką. Najlepiej smakują gorące, kiedy czekolada w środku jest płynna.
ps. Rogalikami rozpoczęłam sezon na śliwki.


SKŁADNIKI:
  • opakowanie ciasta francuskiego
  • 2- 3 śliwki
  • czekolada lub groszki czekoladowe- 12 sztuk
  • jajko
Płat ciasta pokroić na sześć równych kwadratów, a następnie każdy kwadrat na pół na trójkąty (w sumie 12 trójkątów). Śliwki pokroić na cząstki. Na każdym trójkącie ułożyć cząstkę śliwki oraz czekoladę i zawijać dłuższą krawędzią w stronę wierzchołka trójkąta. Boki każdego rogalika zawinąć do środka, tworząc półksiężyc. Rogaliki ułożyć na blaszce na papierze do pieczenia i każdy posmarować rozkłóconym jajkiem. Piec w temp. 200st przez 15 min, aż zrobią się złoto- brązowe.

1 komentarz: Leave Your Comments

  1. jakie fajne te rogaliki!
    połączenie śliwki i czekolady jest pyszne :)
    ja też muszę rozpocząć sezon"śliwka" :D

    OdpowiedzUsuń

Drukuj

Wydrukuj Przepis

Obserwatorzy