ps. Rogalikami rozpoczęłam sezon na śliwki.
SKŁADNIKI:
- opakowanie ciasta francuskiego
- 2- 3 śliwki
- czekolada lub groszki czekoladowe- 12 sztuk
- jajko
Płat ciasta pokroić na sześć równych kwadratów, a następnie każdy kwadrat na pół na trójkąty (w sumie 12 trójkątów). Śliwki pokroić na cząstki. Na każdym trójkącie ułożyć cząstkę śliwki oraz czekoladę i zawijać dłuższą krawędzią w stronę wierzchołka trójkąta. Boki każdego rogalika zawinąć do środka, tworząc półksiężyc. Rogaliki ułożyć na blaszce na papierze do pieczenia i każdy posmarować rozkłóconym jajkiem. Piec w temp. 200st przez 15 min, aż zrobią się złoto- brązowe.
jakie fajne te rogaliki!
OdpowiedzUsuńpołączenie śliwki i czekolady jest pyszne :)
ja też muszę rozpocząć sezon"śliwka" :D