Żabki szpinakowe
SKŁADNIKI:
- 1 kg ziemniaków
- 200 g mrożonego szpinaku
- ząbek czosnku
- sól, pieprz
- 3, 5 szklanki mąki
- czubata łyżka mąki ziemniaczanej
- jajko
Ziemniaki ugotować dzień wcześniej i przecisnąć przez praskę.
Szpinak zamrożony przesmażyć na patelni, dodać sól, pieprz i czosnek. Przestudzić. Ziemniaki wymieszać ze szpinakiem, dodać jajko, mąkę i wyrobić ciasto. Z ciasta lepić małe kulki i gotować partiami we wrzątku z dodatkiem oliwy do wypłynięcia. Po wystygnięciu część można zamrozić.
Sos bazyliowy
SKŁADNIKI:
- 2 łyżki masła
- 2-3 łyżki posiekanej bazylii
- łyżka soku z cytryny
- łyżka mąki
- pół szklanki bulionu warzywnego
- 2 łyżki kwaśnej śmietany
- sól, pieprz
Łyżkę miękkiego masła wymieszać z sokiem cytryny i posiekaną bazylią. Drugą łyżkę masła rozpuścić w rondelku, dodać łyżkę mąki i podgrzewać, ciągle mieszając, aby nie powstały grudki. Wlać bulion i gotować, aż sos zgęstnieje. Do gęstego sosu dodawać po kawałku masła, ciągle mieszając. Przyprawić solą, pieprzem, dodać śmietanę i dokładnie wymieszać. Podawać gorący, nie tylko do kopytek, ale także do makaronu, mięs i ryb.
no nareszcie bazylia sie na cos przydala oprocz udawania ze jest kwiatem ozdobnym :)
OdpowiedzUsuńnie mylisz się:)
OdpowiedzUsuńTe żabki wyglądają wyśmienicie!
Pozdrawiam;)
Takie danie mogę jeść codziennie. Uwielbiam.
OdpowiedzUsuń