siła smaku

Szpinakowe żabki i sos z bazylii

3
Wyszło na to, że bazylia z "ogródka" na balkonie w centrum warszawy potrafi rosnąć jak szalona i nie nadążamy z jej przetwarzaniem. Sos jest pyszny, szczególnie ze szpinakowymi kopytkami. Szpinak niestety nie rośnie na naszym balkonie, więc do ich zrobienia został użyty mrożony. Kopytka po ugotowaniu i przestudzeniu można zamrozić, a póżniej, wrzucając na gorącą wodę, ugotować bez rozmrażania.


Żabki szpinakowe

SKŁADNIKI:
  • 1 kg ziemniaków
  • 200 g mrożonego szpinaku
  • ząbek czosnku
  • sól, pieprz
  • 3, 5 szklanki mąki
  • czubata łyżka mąki ziemniaczanej
  • jajko
Ziemniaki ugotować dzień wcześniej i przecisnąć przez praskę. 
Szpinak zamrożony przesmażyć na patelni, dodać sól, pieprz i czosnek. Przestudzić. Ziemniaki wymieszać ze szpinakiem, dodać jajko, mąkę i wyrobić ciasto. Z ciasta lepić małe kulki i gotować partiami we wrzątku z dodatkiem oliwy do wypłynięcia. Po wystygnięciu część można zamrozić. 

Sos bazyliowy

SKŁADNIKI:
  • 2 łyżki masła
  • 2-3 łyżki posiekanej bazylii
  • łyżka soku z cytryny
  • łyżka mąki
  • pół szklanki bulionu warzywnego
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • sól, pieprz
Łyżkę miękkiego masła wymieszać z sokiem cytryny i posiekaną bazylią. Drugą łyżkę masła rozpuścić w rondelku, dodać łyżkę mąki i podgrzewać, ciągle mieszając, aby nie powstały grudki. Wlać bulion i gotować, aż sos zgęstnieje. Do gęstego sosu dodawać po kawałku masła, ciągle mieszając. Przyprawić solą, pieprzem, dodać śmietanę i dokładnie wymieszać. Podawać gorący, nie tylko do kopytek, ale także do makaronu, mięs i ryb. 

3 komentarze: Leave Your Comments

  1. kasia15.8.10

    no nareszcie bazylia sie na cos przydala oprocz udawania ze jest kwiatem ozdobnym :)

    OdpowiedzUsuń
  2. nie mylisz się:)

    Te żabki wyglądają wyśmienicie!

    Pozdrawiam;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Takie danie mogę jeść codziennie. Uwielbiam.

    OdpowiedzUsuń

Drukuj

Wydrukuj Przepis

Obserwatorzy