siła smaku

Mus/ kisiel z malin

0
Nie bardzo wiem czy ten deser jest bardziej jak mus, czy bardziej jak kisiel. Konsystencja jest dość lepka, ale gęsta i jednolita. Bardzo dobry zamiast lodów, ale proponuje podawać go po lekkim obiedzie, bo kasza manna sprawia, że jest mocno sycący. Początkowo miał być musem porzeczkowym z kuchni Agaty link, ale wyszło zupełnie co innego.


SKŁADNIKI:
  • 2 szklanki malin
  • 2 szklanki wody
  • 1/2 szklanki kaszy manny
  • 6 łyżek cukru
  • szczypta soli
  • ewentualnie: bita śmietana i maliny do dekoracji
Maliny przełożyć do garnka, zalać wodą i ugotować do miękkości. Gotować jeszcze chwilę, następnie dodać kaszę i, ciągle mieszając, zagotować, aż mus zgęstnieje. W między czasie dodać sól i cukier. 
Gdy mus zgęstnieje, zestawić z ognia i miksować, aż masa przestygnie (około 5-10 min).
Przełożyć do salaterek i odstawić do schłodzenia. 
Podawać z bitą śmietaną i malinami.


0 komentarze:

Prześlij komentarz

Drukuj

Wydrukuj Przepis

Obserwatorzy