SKŁADNIKI:
- opakowanie ciasta francuskiego
- 8 średnich pieczarek
- pół cebuli
- ząbek czosnku
- łyżka masła
- 12 plastrów sera
- 12 plastrów szynki
- 3 łyżki ketchupu lub przecieru pomidorowego
- przyprawy kuchni włoskiej
- łyżeczka oliwy z oliwek
- jajko
Pieczarki zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Na patelni rozpuścić masło i podsmażyć drobno pokrojoną cebulę. Dodać pieczarki, czosnek i smażyć, aż cała woda odparuje. Z ketchupu, przypraw i łyżeczki oliwy zrobić sos. Płat ciasta posmarować sosem, ułożyć plastry szynki, następnie przesmażone pieczarki i ser. Ciasto zwijać w ciasny rulon do połowy, a następnie zwinąć drugą stronę. Musi być bardzo ciasno zwinięty. Ostrym nożem kroić ciasto na około 1cm plastry. Ułożyc je na papierze do pieczenia i posmarować rozmąconym jajkiem. Piec około 15min. w 200st, aż staną się złoto-brązowe.
Można podawać na gorąco, zimno, lub gdy wystygną odgrzać w piekarniku.
wyglądają rewelacyjnie!
OdpowiedzUsuńna pewno wypróbuje tylko muszę kupi ciasto francuskie :]