siła smaku

Palmiery z ciasta francuskiego

1
Palmiers to hiszpańskie lub francuskie ciastka, przypominające swoim kształtem liście palmy (stąd nazwa).Kojarzą się także ze skrzydłami motyla, uszami słonia, lub okularami. Mi osobiście wcale nie przypominają palmy, za to i tak są pyszne. Farsz można dowolnie modyfikować, piekąc je na słodko lub słono. Te przygotowane przeze mnie były z pieczarkami, szynką, serem i pomidorowym sosem.


SKŁADNIKI:
  • opakowanie ciasta francuskiego 
  • 8 średnich pieczarek
  • pół cebuli
  • ząbek czosnku
  • łyżka masła
  • 12 plastrów sera
  • 12 plastrów szynki
  • 3 łyżki ketchupu lub przecieru pomidorowego
  • przyprawy kuchni włoskiej
  • łyżeczka oliwy z oliwek
  • jajko
Pieczarki zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Na patelni rozpuścić masło i podsmażyć drobno pokrojoną cebulę. Dodać pieczarki, czosnek i smażyć, aż cała woda odparuje. Z ketchupu, przypraw i łyżeczki oliwy zrobić sos. Płat ciasta posmarować sosem, ułożyć plastry szynki, następnie przesmażone pieczarki i ser. Ciasto zwijać w ciasny rulon do połowy, a następnie zwinąć drugą stronę. Musi być bardzo ciasno zwinięty. Ostrym nożem kroić ciasto na około 1cm plastry. Ułożyc je na papierze do pieczenia i posmarować rozmąconym jajkiem. Piec około 15min. w 200st, aż staną się złoto-brązowe.

Można podawać na gorąco, zimno, lub gdy wystygną odgrzać w piekarniku.

1 komentarz: Leave Your Comments

  1. wyglądają rewelacyjnie!
    na pewno wypróbuje tylko muszę kupi ciasto francuskie :]

    OdpowiedzUsuń

Drukuj

Wydrukuj Przepis

Obserwatorzy