SKŁADNIKI:
- 1,5 szklanki mąki
- 250g miękkiego masła
- 2 jajka
- 1 i 1/3 szklanki cukru
- 200 ml coli
- 1/3 szklanki mleka (75ml)
- 3 czubate łyżki kakao
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta sody
Polewa:
- tabliczka czekolady nadziewanej toffi
- 3 łyżki śmietany kremówki
W jednej misce połączyć suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia, sodę, kakao i cukier. W drugiej zmiksować masło z jajkami, następnie dodać mleko, zmiksować. Cały czas miksując stopniowo dodawać mąkę z dodatkami. Do gładkiego ciasta powoli wlewać colę, zmiksować. Formę (u mnie standardowa do babki) wysmarować masłem i delikatnie wysypać bułką tartą (ciężko było mi wyłożyć formę do babki papierem :P). Piec w temp. 180stC przez około 40min, do tzw. suchego patyczka.
Wystudzone ciasto polać przygotowaną polewę: w kąpieli wodnej rozpuścić czekoladę, następnie dodać śmietanę, wymieszać i polać ciasto.
ja już od jakiegoś czasu zabieram się za to ciasto ale jakoś nie wychodzi :D no ale jak tak patrze no to może zrobię niedługo:] a i bardzo ładne masz talerzyki:)
OdpowiedzUsuńz coca cola chętnie bym spróbowała, super wygląda
OdpowiedzUsuńPamietam, ze kiedy zobaczylam to ciasto u Agaty zapisalam je sobie ale gdzies mi sie zawieruszylo w tym ogromie przepisow wszelakich :) Fajnie, ze je przypomnialas :) Musze i ja je upiec, nie odstrasza mnie nawet jego slodycz bo lubie slodkie ciasta :)
OdpowiedzUsuń