SKŁADNIKI:
- pierś z kurczaka (ale mogą być także udka czy skrzydełka)
- 6-7 średnich ziemniaków
- 2 marchewki
- 5 łyżek kaszy jęczmiennej
- 2 listki laurowe
- 3 ziarna ziela angielskiego
- sól, pieprz
- natka do dekoracji
Pierś z kurczaka umyć i oczyścić z błonek. Przełożyć do garnka i zalać około 2 litrami wody. Dodać listki laurowe, ziele angielskie, oraz doprawić solą i pieprzem. Zagotować, po czym wsypać kaszę i gotować przez około 20 min. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę, marchewkę zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Dodać do zupy i gotować na małym ogniu, aż warzywa zmiękną. Ewentualnie doprawić do smaku. Pierś z kurczaka wyjąć i pokroić w kostkę, dodać do zupy. Przed podaniem posypać natką.
lubię krupnik. kiedyś był zmorą, ale teraz zjadam z ochotą, taki ugotowany przez Mamę.
OdpowiedzUsuńTo już nie przelewki, jak gotuje się krupnik to znaczy, że lato już nie wróci...;)
OdpowiedzUsuńTeż tak myślę, ale po ostatnim weekendzie chyba przyzwyczajam się, że w tym roku nie będzie już ciepło ;)
OdpowiedzUsuńCześć Agnieszko :-)
OdpowiedzUsuńZupa w stylu mamci Marzyni! Można tym nakarmić nawet bardzo głodnego chłopa ;-)