siła smaku

Krupnik z kaszą jęczmienną

4
Moja bardzo nudna i leniwa sobota zaowocowała (zawarzywiła) jedynie w garnek gęstej zupy, stanowiącej cały obiad. Przez resztę dnia pochłonęły mnie bez reszty książki i artykuły, na które do tej pory nie było czasu. Za to dzisiaj- czekoladowe ciasto i ruskie pierogi, ale o tym później.


SKŁADNIKI:
  • pierś z kurczaka (ale mogą być także udka czy skrzydełka)
  • 6-7 średnich ziemniaków
  • 2 marchewki
  • 5 łyżek kaszy jęczmiennej 
  • 2 listki laurowe
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • sól, pieprz
  • natka do dekoracji
Pierś z kurczaka umyć i oczyścić z błonek. Przełożyć do garnka i zalać około 2 litrami wody. Dodać listki laurowe, ziele angielskie, oraz doprawić solą i pieprzem. Zagotować, po czym wsypać kaszę i gotować przez około 20 min. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę, marchewkę zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Dodać do zupy i gotować na małym ogniu, aż warzywa zmiękną. Ewentualnie doprawić do smaku. Pierś z kurczaka wyjąć i pokroić w kostkę, dodać do zupy. Przed podaniem posypać natką. 

4 komentarze: Leave Your Comments

  1. lubię krupnik. kiedyś był zmorą, ale teraz zjadam z ochotą, taki ugotowany przez Mamę.

    OdpowiedzUsuń
  2. To już nie przelewki, jak gotuje się krupnik to znaczy, że lato już nie wróci...;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Też tak myślę, ale po ostatnim weekendzie chyba przyzwyczajam się, że w tym roku nie będzie już ciepło ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Cześć Agnieszko :-)
    Zupa w stylu mamci Marzyni! Można tym nakarmić nawet bardzo głodnego chłopa ;-)

    OdpowiedzUsuń

Drukuj

Wydrukuj Przepis

Obserwatorzy