SKŁADNIKI:
- szklanka mąki
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- pół łyżeczki sody oczyszczonej
- 1/4 łyżeczki soli
- 60g masła
- szklanka cukru
- pół szklanki startej gorzkiej czekolady
- 2 łyżki kakao
- sok z połowy cytryny
- dwa jajka (lub jedno duże)
- 2/3 szklanki maślanki
- szklanka malin + do dekoracji
- ewentualnie: cukier puder do posypania
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, sodą, solą, kakao i startą czekoladą. Miękkie masło utrzeć z cukrem na jednolitą masę, następnie ciągle miksując dodać sok z cytryny i jajka, oraz maślankę. Zmiksować. Do masy stopniowo dodawać mąkę (wymieszaną z innymi składnikami), cały czas miksując. Formę (23cm) wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Przelać ciasto, na wierzchu poukładać maliny. Piec w temp. 200stC. przez około 30 min. Przestudzone ciasto można posypać cukrem pudrem i udekorować malinami.
świetnie wygląda;)
OdpowiedzUsuńuwielbiam takie mocno czekoladowe wypieki;)
Piękne !!! Czekolada i maliny to niebo w gębie dla mnie.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam !!!
To ciasto wyglada mega pysznie :) Uwielbiam dodatek malin w ciescie a jesli jest to dodatkowo czekoladowe ciasto to musi byc juz uczta dla podniebienia :)
OdpowiedzUsuńwitam! cudowne przepisy,mam pytanie, czy mogę do ciasta użyć malin mrożonych?
OdpowiedzUsuńMaliny mogą być mrożone, ale najpierw trzeba je trochę rozmrozić, żeby nie puściły za dużo soku do ciasta ;) Pozdrawiam i życzę udanego pieczenia!
UsuńPanna kradnie przepisy, kopiuje tylko z innych serwisów. Sama nic jeszcze nie upiekła ani nie ugotowała. Tutaj nie ma ani jej przepisu. Poszukajcie w googlach
OdpowiedzUsuńSkąd wiesz, że jestem panną? może mam męża i powinno się do mnie zwracać per pani? ;)
Usuń